„Klubrádió
A lényeg

A fiataloknál népszerűtlen Orbán, viszont a vidéki nyugdíjasoknál elsöprő a fölénye

16/08/2022 15:40

| Szerző: Klubrádió

Tízből négy magyar szerint veszített Magyarország a demokratikus rendszereiből, mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, tízből három szerint viszont még demokratikusabb is lett azóta. A miniszterelnököt a legidősebb falusiak kedvelik a leginkább és a városi fiatalok a legkevésbé a Pew Research kutatása alapján.

A magyarok elég megosztottak abban is, hogy Orbán Viktor hosszú, tizenkét éves kormányzása alatt előrelépett-e Magyarország a demokratikus működés terén, vagy inkább visszafejlődött. A Szabad Európa szemlézte a Pew Research tavaszi reprezentatív felmérését, ami szerint kicsit többen vannak azok, akik szerint inkább kevésbé demokratikus azóta az ország. A reprezentatív közvélemény-kutatás keretében 1041 embert kérdeztek meg április 19. és június 3. között. A részletes módszertanról itt olvashat.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon mennyire változott a demokrácia helyzete mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, 38 százalék válaszolta, hogy kevésbé demokratikus, 33 százalék szerint demokratikusabb, 21 százalék szerint pedig nem változott. 8 százalék tartózkodott.

Amíg a fiatalok komoly többsége inkább úgy gondolja, hogy romlott az ország demokratikus működése, addig a 65 év felettiek többsége inkább ellenkezőképp látja. Összességében az 50 feletti magyaroknál tízből négy fő azt válaszolta, hogy Orbán alatt demokratikusabb lett Magyarország.

A felmérés emellett érdemi város–vidék-különbséget is jelez a miniszterelnök megítélésénél. E szerint a városi körzetekben csak 44 százalék támogatta Orbán tevékenységét, a külvárosi és vegyes területeken már 58 százalék, a teljesen vidéki zónákban pedig már 69 százalék.