„Klubrádió

Óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók figyelem! - Regisztráció: március 29. hétfő éjfélig

29/03/2021 13:36

| Szerző: Klubrádió

A kormány csütörtöktől megkezdi a pedagógusok oltását, írja a koronavirus.gov.hu oldal. Hétfő éjfélig kell regisztrálni azoknak a pedagógusoknak, akik az első körben szeretnének oltást kapni. Csütörtökön indulhat az oltás, de azt nem tudni, hogy melyik vakcinát kapják.

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy soron kívül megkezdi az óvodai és iskolai pedagógusok, valamint bölcsődei dolgozók oltását, hogy az intézmények újranyitásával nagyobb védettséggel állhassanak munkába.

 
Fotó/Pixabay

Első körben a március 24-ig regisztrált pedagógusok oltása történhet meg várhatóan április 1-étől, csütörtökön, pénteken és szombaton a lakóhelyhez legközelebb eső kórházi oltóponton, ők sms-t kaphatnak arról, hogy behívják őket oltásra. 

A mintegy 180 ezer köznevelésben dolgozó pedagógusból 102 ezren regisztráltak március 24-ig, közülük 20 ezren már megkapták az oltást, vagyis az első körben a fennmaradó 82 ezer ember oltása kerülhet sorra.

Az oltások második köre húsvét után lesz szintén a kórházi oltópontokon azok számára, akik március 24-29 között regisztráltak. A kormány döntése alapján több mint 180 ezer köznevelésben dolgozó, 30 ezer középfokú szakképző intézményben dolgozó és 13 ezer bölcsődei dolgozó jogosult a pedagógusok kampányszerű oltására.

Az oltás ezúttal is önkéntes és ingyenes, és az országban éppen rendelkezésre álló vakcinával történik.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint, ha még csak most kezdenek el oltani, a védettség akkor sem alakulhat ki a később tervezett időpontig. Valamint a diákok beoltása nélkül az egész intézkedés nem sokat ér.