„Klubrádió
Esti gyors

PDSZ: míg a pedagógusokat beoltják, és a védettség kialakul, átgondolatlan az iskolanyitás ötlete

26/03/2021 01:03

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem tartja valószínűnek Nagy Erzsébet, hogy április 19-éig, a jelenléti oktatás tervezett bevezetésének későbbi időpontjáig beolthatná a kormány az összes oktatásban részt vevő dolgozót. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint ennyi idő alatt az első dózis sem fejtheti ki teljesen hatását.

2021. március 25. Esti gyors - részlet 21.03.25. Nagy Erzsébet
06:26
00:00

A csütörtöki kormányinfón elhangzott, hogy április 12-én, vagy 19-én indulhat újra az iskolákban a jelenléti oktatás. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője ennek mégsem tud örülni, mert bár a pedagógusok oltása is bekerült az oltási tervbe, a védettség kialakulásához nem telik el a kellő idő.

A pedagógus szerint, ha már most elkezdenének oltani, a védettség akkor sem alakulhatna ki a később tervezett időpontig. Valamint a diákok beoltása nélkül az egész intézkedés nem sokat ér.

Nagy Erzsébet megemlítette azt is, hogy a felmérték a pedagógusok körében a sztrájkhajlandóságot, melynek eredményeképpen kiderült, hogy a PDSZ tagjainak jelentős része szeretné elkerülni azt, hogy az előtt álljanak ismét munkába, mielőtt védettséget szereznek a koronavírus ellen.

Több mint 5 ezer válaszadó 24 százaléka átesett már a fertőzésen, 87 százaléka pedig még nincs beoltva. A válaszadók 30 százaléka akár sztrájkolni is hajlandó lenne, ha védettség nélkül kellene visszatérniük a foglalkoztató intézményekbe.

Jelenleg 195 ezer, az oktatásban részt vevő embert kellene rövid időn belül, hogy a közeli jövőben visszatérhessenek a jelenléti oktatásba. Ennek esélyét Nagy Erzsébet nem tartja reálisnak. Hozzátette azt is, hogy egy dózissal nagyon kis eséllyel alakulhat ki a védettség, különösen annak ismeretében, hogy egyes információk szerint a kínai vakcinából három dózis is kellhet a maximális védettséghez.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.03.25. 18:33
Riporter: Hardy Mihály