„Klubrádió
Esti gyors

Bezárnak az iskolák, lehetne oltani a pedagógusokat

4/03/2021 23:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Egyszerre megkönnyebbülés és szorongás is, hogy bezárnak az általános iskolák – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja, érintett tanár, ugyanis amellett, hogy csökken a kitettségük a vírusnak, több lesz a munka és nehezebb a gyerekek helyzete. Szerinte amíg zárva vannak az iskolák, a kormányzat megszervezhetné a pedagógusok beoltását és a gyerekükkel otthon maradó szülők kieső jövedelmének pótlását.

2021. március 04. Esti gyors / részlet, Nagy Erzsébet (21.03.05.)
08:30
00:00

Bezárnak az iskolák és az óvodák is: Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagját – aki maga is gyakorló általános iskolai tanár – kértük, hogy értékelje a helyzetet az Esti gyorsban.

Azt mondta: nagy megkönnyebbülés, hogy a naponta fennálló veszélyhelyzetből kikerülnek, hiszen óriási volt a kitettségük a fertőzésnek. Ha nagyon kései intézkedés is, de jó és fontos, hogy végre bezártak az iskolák és az óvodák. De kétségtelen, hogy nagy szorongással állnak a következő hetek előtt (és nem tudják, meddig tart ez az időszak, remélhetőleg, nem nagyon sokáig), mert emlékeznek arra, hogy milyen nehéz volt tavasszal az átállás a digitális munkarendre és mennyivel több volt a munka az iskolaihoz képest. Azt se tudják pontosan, hogy mi lesz hétfőtől, várják a további részleteket. Arra már nem lehet számítani, de nagyon jó lett volna, ha biztosítanak kellő számú eszközt az iskoláknak, amellyel a gyerekek, akiknek ilyen nincs, fel tudnak csatlakozni egy online órára – hívta fel a figyelmet.

Elsősorban a gyerekeknél van eszközhiány és országos szinten óriási eltérések vannak. Nagyon nagy a szóródás amiatt is, hogy a digitális átállás előtt használtak-e ilyen eszközöket, módszereket és ha igen, mennyire. Úgy látja, hogy a gyerekeknek ez a tanulási mód mindenképpen nehezebb volt, és tapasztalatai szerint ők maguk is ezt gondolják. Azoknál a gyerekeknél, ahol az önkormányzat segítségével hozták-vitték a feladatlapokat és erre szorítkozott az oktatás, nagyon sérült a minősége is, lényegesen kevesebb tudást lehetett átadni.

Nagy Erzsébet hangsúlyozta: nagyon fontos lenne, hogy ezt a szünetet használja ki a kormány az oltás megszervezésére, a pedagógusok beoltására. Valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekkel otthon maradó szülők kiesett jövedelmét pótolni kell, és a munkáltatóikat is kompenzálni, hogy ne szűnjenek meg további álláshelyek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Esti gyors
2021. március 04., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János