„Klubrádió
A lényeg

Orbántól pénzt, Hernáditól üzemanyagot kérnek a kis benzinkutak

18/11/2022 11:16

| Szerző: Klubrádió

Nyílt levéllel fordult a Független Benzinkutak Szövetsége Orbán Viktorhoz és Hernádi Zsolthoz, miután a Mol bejelentette, hogy nem szállít sem benzint, sem gázolajat jövő héttől azoknak a kis benzinkutaknak.

Orbán Viktor miniszterelnöknek és Hernádi Zsolt Mol-vezérnek ír levelet a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ). Ez a gyakorlatban 251 céget, körülbelül félezer kisebb, független kutat érint majd, amelyek a piac körülbelül 15 százalékát képviselik – írja a 444.

Egri Gábor, az FBSZ elnöke a portálnak elmondta, hogy a kormányfőtől azt kérik, hogy

  • az elmaradt támogatásokat fizessék ki,
  • szabadítsák fel a stratégiai tartalékot,
  • és ne érje szankció azokat a kutakat, amelyek üzemszünetet hirdetnek, mert kifogynak az üzemanyagból.

A Mol-vezért pedig az olajtársaság társadalmi felelősségére emlékeztetik majd a levélben. Egri szerint ugyanis ha baj van a készletekkel, akkor először nem a kis, független vidéki kutakat kellene levágni az ellátásról, hanem például a külföldi cégeket.ű

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is befogadta annak a félszáz benzinkút-üzemeltetőnek a keresetét, akik a hatósági árak miatt tiltakoznak.

Csütörtökön jelentette be a Mol, hogy nem szállít sem benzint, sem gázolajat jövő héttől azoknak a kis benzinkutaknak, amikkel idén tavasszal, a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést.