„Klubrádió
A lényeg

Mol: Nem szállítunk üzemanyagot a kis benzinkutaknak a jövő héttől

17/11/2022 20:08

| Szerző: Klubrádió

A szállítás felfüggesztése ideiglenes, de a Mol nem közölte, meddig fog tartani.

Nem szállít sem benzint, sem gázolajat jövő héttől a Mol azoknak a kis benzinkutaknak, amikkel idén tavasszal, a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést – írta a hvg.hu. A Mol a döntést az ellátásbiztonság fenntartásával indokolta. A korlátozás átmeneti, de határozatlan időre szól – közölte a Mol.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint a Mol döntése azt jelenti, hogy Magyarországon beszakadt a biztonságos üzemanyagellátás. Egri arról beszélt, hogy a magyar kőolajtartalék 34 napra elég, az üzemanyag-tartalék harminc napra, vagyis a törvényben előírt kilencven napnál rövidebb időre biztosított csupán az ellátás.

A döntés miatt Egri szerint 4-500 benzinkút eshet ki a rendszerből. Ez amiatt jelent nagy problémát, hogy ezek a kutak a magyar ellátás harminc százalékát adták. A Mol viszont állítja: a szállítások felfüggesztése az összes hazai kút tíz százalékát érinti csupán. Egri Gábor azt mondta: sorban állásokra, hosszú várakozási időkre kell számítani, szerinte pedig az egész helyzet a kormány által bevezetett benzinárstopnak "köszönhető".

A Portfolio azt írja, a Moltól ők úgy értesültek, hogy az üzemanyag-ellátás felfüggesztését hetente fogja felülvizsgálni az olajvállalat.

A lap úgy tudja, hogy a Mol partnereinek küldött üzenetében azt írta, több hatás is közrejátszott a szállítás leállításában:

  • A hatósági ár hatásai: tavaly novemberben maximálta a kormány a benzinárat, ezzel együtt pedig a kereslet is jelentősen megugrott. A Mol jelenleg a piac 80 százalékát fedi le.
  • Stratégiai készletek visszapótlása: 2022 novemberétől a Mol nem csupán partnereit látja el, hanem gondoskodnia kell stratégiai gázolajkészletének visszapótlásáról is. A kormány még júliusban szabadította fel az üzemanyagtartalékok egy részét, most viszont fel kell tölteni a tárolókat.
  • A Barátság kőolajvezetéket ért incidens: sikerült ugyan javítani az orosz tüzérség találata után a sérült transzformátor-állomást, de a kőolajszállítás egyelőre csupán alacsony nyomáson indult újra.
  • Karbantartási munkálatok a Dunai Finomítóban: hétvégén ütemezett nagyleállás volt a finomítóban, azonban az újraindítás során további karbantartási feladatok merültek fel. Ezért a Mol gyártási kapacitáskieséssel számol.

A Mol kiküldött levelében azt írja, hogy a vállalatnak a régió energiaellátásában van kiemelt stratégiai szerepe, így felelősek azért, hogy biztosítani tudják az ország működéséhez szükséges üzemanyag-mennyiséget. A jelenlegi helyzetben értékelésük szerint az országos ellátási szempontokat kell előtérbe helyezniük, ezért van szükség az átmeneti korlátozásra.

(Forrás: hvg.hu)