„Klubrádió

Orbán Viktor: Május 10-én nyitnak a középiskolák

9/04/2021 08:06

| Szerző: Klubrádió

A brit mutáns pusztítását lezárásokkal nem, csak oltással lehet megsemmisíteni – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. Azt is hozzátette, hogy májusra elérhetjük a 4 millió beoltottat május elején. A középiskolákat csak május 10-én nyitják ki és csak írásbeli érettségik lesznek.

Az a vírus, ami most pusztít, a brit mutáns. Pusztító erejét tekintve erősebb, mint az egy éve megismert vírus, "más a tűzereje", fogalmazott Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. Ezt a vírust meg kell semmisíteni, az izolálás, az elzárkózás csak lassítani tudja a terjedését, de megsemmisíteni csak az oltással lehet – írja a 24.hu.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a csütörtöki napon a regisztráltak száma átlépte a 4 milliót. 2 millió 700 ezer fölött van az oltottak száma, szerinte május elején elérjük a 4 millió beoltottat. Azt is hozzátette, hogy június elejére – amikor kezdődik a foci-Eb – 8 millió felnőtt magyar állampolgárból 7 millió kaphatja meg a vakcinát.

Orbán arról is beszélt, hogy a 65 éven felüliek körülbelül 90 százaléka már be van oltva.

Szerinte az unióban ugyanaz történt a vakcinabeszerzésekkel, mint a migrációval. A miniszterelnök szerint hiába mondták már az elején, hogy nem csak az árat, hanem az időpontot is figyelembe kell venni, "és nem szabad feladni a nemzeti vakcinabeszerzést. Rögtön nekünk estek". Most azt látjuk, hogy a bajorok, osztrákok orosz vakcinát szeretnének, tette hozzá a kormányfő.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Orbán Viktor a rádióbanFotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Pénteken is téma volt az operatív törzsben a 18 éven aluliak oltása, egyelőre nincsen egyértelmű válasz erre a kérdésre. Április 19-én nyithatnának az iskolák, de a középiskolákat nem érdemes néhány napra kinyitni, hiszen hamarosan jönnek az érettségik. A középiskolákat csak május 10-én nyitják ki és csak írásbeli érettségik lesznek, mint tavaly.

"Mindegy, hogy ki mit beszél, a baloldal oltásellenes" – állította. Törvényjavaslatuk szerint be kellett volna tiltani a kínai és orosz vakcinát, ha ezt elfogadja a parlament, szerinte több ezer ember halhatott volna meg. Ehhez képest a Publicus Intézet legújabb felmérése azt mutatja, hogy az ellenzéki szavazóknál nagyobb az oltási hajlandóság, mint a kormánypártiaknál.