„Vásároljon

Publicus: Az ellenzék nem oltásellenes

9/04/2021 09:27

| Szerző: Klubrádió

Míg a kormánypárti szavazók alig több mint fele, az ellenzéki választók határozott többsége szeretné beoltatni magát. A Publicus Intézet felmérése szerint a megkérdezettek közel kétharmada nem hiszi, hogy a baloldal oltásellenes lenne.

A megkérdezettek kétharmada nem gondolja az ellenzéket oltásellenesnek, ha választhatnának, a legtöbben Pfizerrel oltatnák be magukat, a jobboldali szavazók pedig szkeptikusabbak az oltások elfogadását illetően, mint a baloldaliak – ez derült ki a Publicus Intézet a Népszava megbízásából március végén készített, ezerfős mintán alapuló online és telefonos kérdőíves felmérésből.

A 24.hu öszzefoglalója szerint felmérés adatai alapján kiderült, nem igazolható a kormánypárt által sulykolt állítás, miszerint az ellenzék oltásellenes lenne. Arra, hogy ha választhatna az oltóanyagok közül, beoltatná-e magát a koronavírus ellen, a Fidesz-KDNP szimpatizáns szavazók 51 százaléka válaszolt „inkább igennel”, míg a szocialistákhoz kötődők 84 százaléka felelte ugyanezt, de a kormánypárti szavazóknál magasabb volt az oltási hajlandóság aránya a jobbikosok, a DK-sok és a Momentumosok körében is.

Az összes megkérdezett 61 százaléka, ezen belül a fideszes pártszimpátiájú válaszadók harmada vélekedett úgy, hogy az ellenzék nem oltásellenes.