„Klubrádió
A lényeg

Orbán nyitja a trumpista kampányeseményt Texasban

11/07/2022 15:38

| Szerző: Klubrádió

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte az MTI-vel, hogy az augusztus 4-i, a texasi Dallasban szervezett CPAC-et (Konzervatív Politikai Akció Konferenciát, a republikánus párt rendezvényét) Orbán Viktor fogja megnyitni. Ilyen rendezvényt szervezett a kormányközeli Alapjogokért Központ is májusban, akkor Donald Trump volt amerikai elnök nem jött el.

Május második felében tartották Budapesten az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciáját, amelyet az Alapjogokért Központ szervezett, aminek a főigazgatója, Szánthó Miklós egyben a KESMA vezetője is. Akkor a többi között arról számoltunk be, hogy a kesmás újságírók gond nélkül bemehettek, viszont a csak a konferencia miatt ideutazó amerikai újságírók is a Bálna előtt rekedtek.

A magukat jobboldali konzervatívnak valló, szellemiségükben mégis szélsőjobboldali radikálisok találkozóját akkor Orbán Viktor nyitotta, aki 12 pontban foglalta össze a siker receptjét. Most úgy tűnik, erre ismét lehetősége lesz, Havasi Bertalan sajtófőnök ugyanis azt közölte az MTI-vel, hogy az augusztus 4-i, a texasi Dallasban szervezett CPAC-et a magyar miniszterelnök fogja megnyitni – írja a hvg.hu.

Donald Trump volt amerikai elnök csak rövid, mindössze 65 másodperces videóüzenetet küldött a konferenciára, melyben arról beszélt, hogy Orbán „egy nagyszerű vezető és egy igazi úriember”. Hozzá hasonlóan videóüzenettel jelentkezett nagy támogatója, Tucker Carlson televíziós műsorvezető, illetve Nigel Farage Brexit-párti brit politikus is.

Az eseményen elhangzott beszédekből érdemes kiemelni a Trump kedvenc influenszerének is tartott Candace Owens mondatait, aki egyebek mellett azt fejtegette, hogy neki nem azért van problémája Hitlerrel, mert nemzetiszocialista volt, hanem azért, mert globalista volt. Az egyébként fekete véleményvezér azt is mondta, hogy a fehér felsőbbrendűség és a fehér nacionalizmus nem olyan probléma, amely ártana az amerikai fekete társadalomnak. A Black Lives Matter-tüntetőket pedig állatokhoz hasonlította, akiket – és itt a magyar közönséget bizonyára nem lepte meg – szerinte Soros György pénzel.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)