„Klubrádió

Orbán: Nem lehet tudni, mit jelent a gender

7/05/2021 17:04

| Szerző: Klubrádió

„Mi, keresztények, a gendert ideológiailag motivált kifejezésnek tekintjük, amelynek jelentése egyáltalán nem tisztázott” – nyilatkozta Orbán Viktor a pénteki portói EU-csúcson. Korábban írtunk arról, hogy a magyarok és a lengyelek ellenállása miatt fogják kihagyni a „gender equality”, vagyis „nemek közötti egyenlőség” kifejezést a csúcstalálkozón készülő uniós nyilatkozatból.

A Reuters nyomán nálunk is olvashattak arról, hogy a magyar és a lengyel kormány miatt húzhatják ki a pénteken kezdődő EU-csúcs zárónyilatkozatából a „nemek közötti egyenlőség” kifejezést.

Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor amiatt tiltakozott, hogy a zárónyilatkozatba teendő vállalások körébe a „nemek közötti egyenlőség előmozdítása” is beletartozott volna – írja a hvg.hu. Ez a kifejezés így kikerült a dokumentumból (amely még mindig nem a végleges verzió), és csak ennyi olvasható a hírügynökség szerint: „Erőfeszítéseket teszünk a diszkrimináció elleni harcban és a nemek közötti különbségek csökkentéséért (…) és az egyenlőség előmozdításáért”. A csúcs előtt aztán kiderült, Orbánnak a nem angol megfelelőjével, a „gender” szóval van baja. A miniszterelnök a következőt mondta egy újságírói kérdésre:

„Mi, keresztények, a gendert ideológiailag motivált kifejezésnek tekintjük, amelynek jelentése egyáltalán nem tisztázott, néha jelent valamit a férfiak és nők között, nem szeretnénk ezt az ideológiai vitát összekeverni a férfiak és nők közötti egyenlőség iránti határozott elkötelezettségünkkel.”

Orbán amiatt is panaszkodott, hogy ezt a megközelítését mindig elutasítják, de „ez az európai politika”. A csúcstalálkozó témájával kapcsolatban azt mondta, hogy a szociális kérdésekben Magyarországnak „jól működő modellje van”, amely a teljes foglalkoztatáson, erős családtámogatási rendszeren és a munkaalapú társadalmon alapul. A miniszterelnök szeretné ez ügyben a magyar gyakorlat tapasztalatait megosztani a kollégáival.

Hogy gender-ügyben végül mi kerül a szövegbe, az majd csak az esti órákban derül ki. Orbán Viktor tavaly októberben is nagy erőkkel küzdött a „gender equality” kifejezés ellen, zárt ajtók mögötti tanácskozáson azt mondta, ezt Magyarországon nem használjuk, „túlideologizált szó” – hívta fel a figyelmet a 444. Akkor több mint 40 percen át vitatkoztak erről a tagállamok vezetői, elsősorban Orbán és a dán miniszterelnök. Végül kimaradt ez a szó a szövegből.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)