„Klubrádió
A lényeg

Ön mégis kinek képzeli magát? - kérdezte Schmidt Mária az oxfordi professzort

1/12/2021 19:40

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

"Európa nem fogja örökké etetni azt, aki a kezébe harap, szembemegy az európai alapértékekkel, miközben eurómilliárdokat tesz zsebre” – idézi Schmidt Mária Timothy Garton Asht, aki a Guardian című brit lapba a magyar kormányzatról írt vélemény cikket, és aki miatt Schmidt Mária a Facebookon egy nyílt levelet tett közzé. Tegyük hozzá, hogy magyarul, miközben ugyanebben a levélben azt írja, hogy Ash nem is tud magyarul.

Schmidt azt nagyon is jól tudja, hogy ki is Timothy Garton Ash, hiszen a levélben nagy vonalakban végig is veszi az életművét, hogy mindegyik tényhez valamilyen megjegyzést tegyen. "Ön mégis kinek képzeli magát? Miért ír, nyilatkozik és beszél újra meg újra a magyar politikáról? Magánvéleményét fejti ki, vagy fizetett Soros-lobbistaként szólal meg? Ideje lenne tisztázni a beszédhelyzetét" - szólította meg történészt, aki az Oxfordon tanít.

Mielőtt tovább olvas, érdemes megnézni az alábbi képet is.

Ausztria - Fidesz - Orbán Viktor bécsi pódiumbeszélgetésen
 
Timothy Garton Ash
 
Bécs, 2009. február 22. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke (b) a bécsi Burgtheater színpadán részt vesz a Húsz évvel 1989 után című pódiumbeszélgetésen. Mellette Timothy Garton Ash brit történész. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Schmidt levelének a lényege, hogy Ash is csak egy sorosista, aki a sorosista Guardianon csak a nagy szabású Soros tervet hajtja végre, "hogy a nyílt társadalom fedőnevű birodalmi projektet szolgálják". És mivel Ash cikket írt a Guardianba, Schmidt szerint már nem is tudós, hanem újságíró, "vagyis, Ön már rég nem komoly tudós".

Schmidt baja az, hogy Ash "visszatérően kritizálja Orbánt és Magyarországot. Sőt, külföldi beavatkozást követel a magyar belügyekbe", "felelősségre von, követelőzik és fenyegetőzik". A levél végén szinte szánalommal megállapítja, "Ön, Ash úr, egy jellegzetes oxbridge boy, akinek teljesítménye ugyan egyre szerényebb, elitizmusa és arca viszont egyre csak nő". Ash cikkének tartalmáról amúgy Schmidt szót sem ejtett.