„Klubrádió
A lényeg

Ódor Lajos: Orbán azért beszélt elszakított országrészről, hogy üzemi hőfokon tartsa a választóit

5/08/2023 19:43

| Szerző: Klubrádió

Ódor Lajos, Szlovákia ideiglenesen megbízott miniszterelnöke az Atmosféra nevű fesztiválon a Denník N szlovák lap meghívására részt vett egy beszélgetésen, amelyen Orbán Viktorról is nyilatkozott – vette észre a 24.hu a Napunk szlovákiai hírportál beszámolóját.

Ódor azt mondta, bár az uniós csúcstalálkozókon szóba állnak az állam- illetve kormányfők Orbánnal, a nézeteivel viszont egyedül van, a "pozíciója tehát nem túl kellemes".

V4-csúcs Pozsonyban
 
Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án.
 
Fotó:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

A szlovák kormányfő kommentálta magyarországi kollégája tusványosi beszédének azt a részét is, melyben Szlovákiáról mint elszakított országrészről szólt.

"Folklórként tekintek erre, amit azért mond, hogy üzemi hőfokon tartsa a választóit. Általában ezeket a dolgokat mondja ott, ahova jár. Nem gondolom, hogy extrém súlyosságot kell ennek tulajdonítani, de nálunk választási kampány van, ezért tízszer annyira rezonál minden, mint ha tavaly mondták volna. Politikai nyilatkozatként tekintek erre, ami nem túl szerencsés számunkra, és a szlovákiai magyar kisebbségre nézve sem. Kinek áll érdekében, hogy a többségiek vagy más nemzetiségek ferde szemmel nézzenek ránk? Ez a hangulat Mečiar vagy Slota idején volt itt, de szerencsére megszabadultunk tőle. Én nem látok problémát a nemzetiségek között Szlovákiában, és kár volna ezeket a témákat újra megnyitni" – idézte Ódort a 24.hu.