„Klubrádió
A lényeg

Szlovákia: nem kapott bizalmat Ódor Lajos kormánya

15/06/2023 14:29

| Szerző: Klubrádió

A kétnapos vita után a kormányprogram 34 igen, 43 nem szavazatot kapott, és 54 képviselő tartózkodott, így nem kapott bizalmat a parlamenttől Ódor Lajos kormánya Szlovákiában. Az Ódor-kabinet várhatóan megbízott kormányként működhet majd a szeptemberi parlamenti választásig.

A kormányprogramot csak az SaS (Szabadság és Szolidaritás) és a Demokraták képviselői támogatták, a kormány nem kapott egyetlen voksot sem az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek), a Sme rodina (Család Vagyunk), a Hlas (Hang – Szociáldemokrácia) és a Smer (Irány – Szlovák Szociáldemokrácia) képviselőitől, és a szélsőséges képviselők pedig ellene szavaztak. 69 igen szavazat kellett volna ahhoz, hogy „rendes” kormányként működhessenek a választásig.

Az Ódor-kabinet várhatóan megbízott kormányként működhet majd a szeptemberi parlamenti választásig.

Ódor Lajos miniszterelnök megköszönte a képviselőknek a konstruktív hozzászólásokat és a támogató szavazatokat, ugyanakkor azt is mondta, nem várt magasabb támogatást a képviselőktől. „A szám nem fontos, azt kell tudatosítani, hogy a kormánynak nem lesz teljes hatásköre, bizonyos kérdéseket konzultálnunk kell a köztársasági elnökkel” – magyarázta Ódor.

A miniszterelnök szerint a parlament ezzel a szavazással jelezte azt is, hogy nem vállalja a kormány ellenőrzését. A bizalom nélküli kormánytól ugyanis nem lehet megvonni a bizalmat, így a minisztereket sem lehet leváltani, felelősségre vonni a munkájukért.

Zuzana Čaputová a választások után azonnal jelezte, hogy a várakozásoknak megfelelően Ódor Lajos kormányát bízza majd meg azzal, hogy a szeptemberi választásig vezesse az országot. Čaputová szerint a képviselők „éretlenül” viselkedtek a bizalmi szavazás során.

(forrás: Parameter.sk), kiemelt kép: Benjamin200HU / Wikimedia Commons)