„Klubrádió

Nyitnának a szállodák - sokan már így is trükközve fogadnak vendégeket

12/04/2021 10:29

| Szerző: Klubrádió

Májusi nyitást szorgalmaz a hazai szálláshelyeknél a szállodaszövetség. Ellenkező esetben a régóta tartó  bizonytalanság csődhullámot, a nyár elejére pedig tömeges munkaerő-elvándorlást is okozhat – figyelmztettt a  Magyar Nemzetben Baldauf Csaba általános alelnök. Beszámolója szerint több régióban a korlátozások kijátszásával bonyolítanak telt házas hétvégéket a szobakiadók, a szabályszerűen zárva tartó hotelek másutt viszont halmozzák a veszteségeket. A kormánylapban nyilatkozó szakember úgy vélte, hogy a hónapokon belül elérhető magas átoltottsági szint viszont turistacsalogató lehet külföldön.

Továbbra is 250-300 közötti napi halálozás, a kórházakon nagy nyomás. A kormány egy hét múlva ki akarja nyitni az általános iskolákat – írja a 24.hu, hozzátéve, hogy most a kormányközeli Magyar Nemzetnek nyilatkozott a szállodaszövetség alelnöke, az üzenet egyértelmű: a szállodák is nagyon nyitni szeretnének májusban.

„Május elejére felkészülhetnek a kereskedelmi szálláshelyek, hogy a belföldi turizmus újraindulhasson. Eljutottunk az utolsó levegővételig, ami azt jelenti, hogy a járványügyi helyzethez és a lakosság védettségéhez igazított újranyitás nélkül már megfulladhatna az ágazat – mondta a Magyar Nemzetnek Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) általános alelnöke a tagvállalatokkal folytatott újabb egyeztetés összegzéseként.”

Szerinte a viszonylag magasnak számító átoltottság miatt a külföldi turisták számára vonzóbb úti céllá válhatunk a többi uniós országhoz viszonyítva. Baldauf – aki egyben az alsópáhoki Kolping Hotel ügyvezető igazgatója is –szerint a külföldi lehetőségek felé újra növekvő arányban forduló kínai turistacsoportokat ismét jó eséllyel csábíthatjuk a közismerten fizetőképes ázsiai küldőpiacokról, ami főleg a fővárosnak lehet biztató – írja a lap.

Forrás: Pixabay
 

Az ügyeskedőkkel is baj van. Vidéken már jó ideje és most is jellemző a feketén történő szobakiadás – közölte a szakszövetség alelnöke. A szervezet rengeteg jelzést kapott, és több esetben be is bizonyosodott, hogy az ország több pontján a magán-szobakiadók, vendégházak, panziók üzemeltetői kijátsszák a korlátozásokat.

November óta csak üzleti vagy oktatási céllal érkező vendégeket fogadhatnak a szállásadók. "És mit ad isten, így is papírozzák le" – íra a 24.hu.

A szállodaszövetség alelnöke mondja az ügyeskedőkről, hogy úgy bonyolítanak telt házas hétvégéket, hogy a szobákat a november óta meglévő vendégfogadási tilalom ellenére baráti társaságoknak adják ki, ám azt üzleti útként, például egy cég csapatépítő programjaként jegyzik be, ami a bezárás alatt is engedélyezett szolgáltatás.