„Klubrádió
A lényeg

Nem titkolhatják tovább, mekkorát kaszált Mészáros és Szijj az autópályákon

31/03/2023 09:34

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Törvényszék csürtörtöki döntése szerint a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) nem titkolhatja tovább, hogy milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai autópályákat Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportoknak – írja a Szabad Európa.

A cég szeptember 1-én, két hónappal a megalakulása után vett át több mint 1200 kilométer autópályát át az állami közútkezelőtől. Akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan kik állnak a cég mögött, de már akkor felmerült Mészáros Lőrinc és Szíjj László neve.

 
Illusztráció: Pixabay
 

A Szabad Európa január végén derítette ki, hogy a Magyar Közút teljes autópálya-infrastruktúrájáért kevesebb mint 18 milliárd forintot fizetett a sztrádákat 35 évig üzemeltető koncessziós vállalat. Az is bizonyossá vált, hogy a koncessziót Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégei nyerték el. A szerződésnek azon részeit ugyanakkor titkolták, amelyből kiderülhetne, mekkora nyereségre tehet szert a koncessziós cég.

A Transparency International Magyarország (TI) szakértője korábban azt mondta a Szabad Európának, hogy a sztrádák kiszervezése  azt is jelenti: a következő 35 évben úgy lehet majd autópályát építeni, hogy nem kell többé közbeszerzést kiírni.