„Klubrádió
A lényeg

Nem sztrájkolnak a Brassó Utcai Általános Iskolában: szerintük "hitelét vesztette" a megmozdulás

23/01/2023 14:20

| Szerző: Klubrádió

Egyhetes sztrájkot hirdetetett hétfőtől a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), de van olyan intézmény, ahol már nem látják értelmét a megmozdulásnak.

A XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola – melynek tanárai, nevelés-oktatást segítő munkatársai korábban többször is kiálltak az ügy mellett – nyilatkozatukban azt írták: nem vesznek részt a január 23-án induló országos sztrájkban.

„Számunkra az ellehetetlenített sztrájktörvény (az óráink felét meg kell tartanunk, és ha nincs elég ember, akkor fel kell függesztenünk a sztrájkot) miatt ez a megmozdulás immár hitelét vesztette, nem értünk el vele semmilyen célt, semmilyen észszerű lehetőséget nem ad a tiltakozásunk kifejezésére, a tárgyalások megindítására” – indokolták döntésüket a hvg.hu-hoz eljuttatott levélben.

A többi között  azért sem látják értelmét a sztrájknak, mert nem kezdődtek tárgyalások a követeléseikről, esély sem látszik arra, hogy a normális oktatási rendszert, a törvényességet tiszteletben tartaná a kormány, illetve fizetett kormányzati hangadókkal pocskondiázzák a munkájukat, a létüket, az emberi mivoltukat, továbbá „söpredéknek”, „senkiházinak” nevezik a tanítványaikat az adójukból fizetett közmédiumokban.

Mint írták, csak annyi eredményt értek el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök január 12-e reggelére rendeletet hozott arról, hogy a sztrájk jelenlegi (értelmetlen) formájában törvényes, a polgári engedetlenség pedig törvénytelen. (De csak úgy törvénytelen, ha ezt a tanévet még letanítják, és visszamenőlegesen is megkaphatják a büntetést, ami szakiránytól, hiányszakmától és a tankerületi igazgató „tizedelési” kedvétől függ.)

„Mi úgy érezzük, hogy ez a fenyegetettség, fenyegetés, bizonytalanságban tartás az emberi mivoltunkat, az önbecsülésünket veszi semmibe. Nem vagyunk hajlandók a kormány, a miniszterelnök, az oktatásért (?) felelős miniszter, a tankerületi igazgató rendeletben meghozott engedélye szerint tiltakozni” – figyelmeztettek.

A Brassó utcai tanárok jelenleg csak két utat látnak elégedetlenségük kifejezésére: minél nagyobb létszámban engedetlenkedni, vagy tömegesen elhagyni a pályát.

Nyilatkozatukban azt is tisztázták, hogy nem óhajtanak „csürheként szétverni egyetlen székházat sem, és semmiképpen nem fordulnak a rendet védő rendőrök ellen”.

A testületből 18-an kaptak figyelmeztető levelet a tankerülettől polgári engedetlenség miatt.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)