„Támogassa
A lényeg

Nem sértett törvényt a Datadat

27/12/2023 11:40

| Szerző: Klubrádió

A Datadat Professional Kft. ügyében

nem állapított meg törvénysértést

a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata – közölta a cég. Ennek megfelelően

bírságot sem szabtak ki a vállalatra.

Mint a 24.hu felidézi, a  hatóság által vizsgált adatkezelés és adatfeldolgozás 2021 őszén, az ellenzéki előválasztás idején történt. Az ügyben a Datadat egy ügyfele révén vált érintetté: SMS-eket küldött ki ügyfele regisztrált szimpatizánsai részére.

A hatóság nem hozott a vizsgálat végén olyan, kötelező érvényű döntést, amelyet a Datadatnak hatósági kötelezvényként végre kellett hajtania. A NAIH nem talált olyan szoftverfunkciót vagy fejlesztést sem, amely a GDPR szabályaival ellentétes volna.

 
Facebook
 

A Datadat azután került a figyelem középpontjába, hogy júniusban nyilvánosságra hoztak a Nemzeti Információs Központ által készített dokumentumot. Ebben szó esik az Action for Democracy-tól érkező pénzekről is, illetve a támogatások felhasználásáról, például a DatAdat-csoport részéről, de az is szerepelt a jelentésben, hogy a rendelkezésre álló, más forrás által nem megerősített információ szerint a DatAdat-csoport bonyolította az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választást, amely során Márki-Zay Péteréknek kedvezően manipulálta az eredményeket. A szervezet már ekkor is tagadta az ellene felhozott vádakat.