„Köszönjük,
A lényeg

Nem hívták Magyarországot meg a demokráciacsúcsra

25/03/2023 11:41

| Szerző: Klubrádió

Az eseményen résztvevő 121 külföldi partnert a kormányuknak a demokratikus elvek előmozdítása melletti elkötelezettsége alapján hívták meg.

Ezúttal is hiányzik az Egyesült Államok által idén másodszor megszervezett demokráciacsúcs meghívottjainak listájáról Törökország és Magyarország – írja a Népszava.

A Biden-adminisztráció 121 ország vezetőit várja a március 28–30. közötti, személyes és virtuális eseményeket is magába foglaló tanácskozásra, amelyen a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó.

Magyarország távoltartásának az okáról a lap kérdéseket küldött az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének, amely megerősítette, hogy a Fehér Ház nem hívta meg Magyarország kormányát a március végén tartandó demokrácia-csúcstalálkozóra. A nagykövetség szóvivője elmondta, hogy az eseményen résztvevő 121 külföldi partnert a kormányuknak a demokratikus elvek előmozdítása melletti elkötelezettsége alapján hívták meg. Hozzátette, Magyarország kormánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra.

Az Egyesült Államok valamivel több mint egy éve, 2021 december 9-10-én tartotta már egy hasonló demokráciacsúcsot 110 ország részvételével. Magyarországot akkor sem kapott meghívót, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal intézett el, nem szorulunk rá arra, hogy bárki ilyen "érettségivizsga-jelleggel bírálgassa el" a magyar demokrácia állapotát. Ugyanilyen hangot ütött meg a tárcavezető két napja is, amikor a magyar belügyekbe történő beavatkozás vádjával utasította el az amerikai külügyminisztérium éves országjelentésében foglalt megállapításokat. Válaszul David Pressman amerikai nagykövet hívta fel a figyelmet arra, hogy amit mondott, kísértetiesen emlékeztet arra, ahogyan Putyin-féle Kreml próbálja meg lerázni magáról a nyugati országok fenntartásait.