„1%
A lényeg

Nem halad Szentgyörgyvölgyi telekvásárlásának kiviszgálása

5/07/2022 14:11

| Szerző: Klubrádió

Mivel a bakonybéli önkormányzat nem adja ki a belvárosi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter bakonyi telekvásárlásának adásvételi szerződéseit, ezért egy helyben áll a gyanús vásárlás kivizsgálására létrejött bizottság.

Noha a fővárosi önkormányzat „Schadl-bizottsága” már két hónapja elkészítette jelentését, egy másik – szintén februárban létrehozott – bizottságban nem történt előrelépés, sőt ülést sem tartott még a testület. Az ellenzéki többség által négy hónapja indított eljárásban Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármester bakonyi földbirtokainak titkát tárnák fel, de eddig csak falakba ütközött a vizsgálat. A kulcskérdésre senki sem akar válaszolni – írja a 24.hu.

Korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy a Szentgyörgyvölgyi honnan teremtett elő fedezetet arra a 20 hektárnyi földre, amelyet  amit 2019-ben vásárolt a Bakonyban. A politikus bevételeit, kiadásait és tartozásait is figyelembe véve lehetetlen volt, hogy ennyi földet megvásároljon. A portál saját kalkulációja szerint a felsorolt területek 23 millió forintot érnek.

Az ügyben február végén indítottak vagyonnyilatkozati eljárást a fővárosi önkormányzatban. Szentgyörgyvölgyi csak annyit közölt hivatalán keresztül, hogy az általa kitöltött vagyonnyilatkozatok mindig megfeleltek a valóságnak.

A lap szerint az ellenzék vezette fővárosi önkormányzat Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottsága négy hónappal ezelőtt kezdte el a munkát, de nincs sok előrelépés az ügyben.

"A bizottság hónapokkal ezelőtt megpróbálta beszerezni azokat az adásvételi szerződéseket, amelyeket a belvárosi polgármester kötött bakonyi földjeire. Ebből kívánták megtudni, hogy pontosan mennyibe kerültek az egyes ingatlanok. Emiatt a testület a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, valamint Bakonybél önkormányzatától kérte be a dokumentumokat, csakhogy azokat nem kapták meg, helyette elutasító reakció érkezett" – mondta el a bizottság DK-s elnöke, Németh Angéla XV. kerületi polgármester.

A politikus idézte a bakonybéli önkormányzat válaszát: a kért dokumentumokat „Az önkormányzati hivatalok egységes irattári tervének kiadásáról szóló 78/2012 BM rendelet előírásai miatt rendelkezésre bocsátani” nem tudják. Cserdiné hozzátette: "emiatt áll egy helyben a bizottság, épp ezért nem is volt ülés ebben a tárgyban a vizsgálat elindítása óta".

Hogy merre megy tovább a bizottság munkája, mire fókuszálnak a későbbiekben, arra Cserdiné azt mondta: "Erre a kérdésre majd ősszel térjünk vissza."