„Klubrádió
A lényeg

Nem tiszta Szentgyörgyvölgyi telekvásárlása

16/12/2021 14:17

| Szerző: Klubrádió

Úgy vásárolhatott 20 hektárnyi földet a Bakonyban Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármester, hogy arra nem tudni, honnan teremtett elő fedezetet. A főváros által nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján alig 4 millió forint állt rendelkezésére, a becslések szerint 23 millió forint értékű terület megvételére.

Két, nemrég nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozat szerint Szentgyörgyvölgyi Péter úgy gazdagodott több mint 20 hektárnyi bakonyi földdel, hogy azt pénztárcája alig érezte meg. A földeket szinte teljes egészében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökétől, a Porsche Hungáriát húsz évig ügyvezető Eppel Jánostól vette – írta mega 24.hu.

Ahogy korábban arról mi is beszámoltunk, Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármester jelentős földterületeket vásárolt a Bakonyban, miközben a vagyonnyilatkozata alapján nem lekövethető, honnan teremtette elő ennek fedezetét.

Az ügyben akkor a Momentum tett feljelentést, de a NAV bejelentette, nincs mit vizsgálniuk.

Szintén ez a portál írt arról korábban, hogy Szentgyörgyvölgyi a 2018-as és 2020-as vagyonnyilatkozatai alapján úgy vásárolt bakonyi földeket, hogy azok fedezete nem látszik a két bevallásban. A vagyonnyilatkozatok bevételi és kiadási részeit összevetve azt látni, hogy a politikus mintegy 16 millió forintos keresete nem lehetett elég a több mint 24 hektárnyi földre, amit 2019-ben vásárolt a Bakonyban.

A főváros által most nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján pedig arról írnak, hogy nem is 16 millió állt elméletileg Szentgyörgyvölgyi rendelkezésére a földvásárláshoz, hanem alig négymillió forint. A két vagyonnyilatkozat a 2019. január végi és novembere eleji állapotot mutatja be, és a lap szerint ebben az időszakban a polgármester

  • 3,43 hektár erdőt,
  • 1,6 hektár legelőt,
  • 8,65 hektár legelőt,
  • 9,78 hektár legelőt,
  • 0,5 hektár rétet
  • és 0,28 hektár vízmosást vásárolt.

A portál a politikus bevételeit, kiadásait és tartozásait is figyelembe véve kiszámolta, hogy lehetetlen volt, hogy ennyi földet megvásároljon. Saját kalkulációjukban a felsorolt területek 23 millió forintot érnek.