„Támogassa
A lényeg

Navalnijra akartak emlékezni, négyszáz embert vettek őrizetbe az orosz hatóságok

18/02/2024 13:18

| Szerző: Klubrádió

36 városban mintegy 400 embert tartóztattak le az Alekszej Navalnijra emlékező megmozdulásokon Oroszországban - írja a Meduza nyomán a 444.hu.

Az OVD-Info – egy független orosz csoport, amely elsősorban emberi jogi- és médiaügyekkel foglalkozik, különös tekintettel a gyülekezési- és véleménynyilvánítási szabadságra – adatai alapján csak Szentpéterváron több mint 200 embert vettek őrizetbe, közülük 38-an az éjszakát is a rendőrségen töltötték.

A Mediazona információi szerint pedig Szentpéterváron 42 embert le is tartóztattak a tüntetésen (megemlékezésen) részvétel miatt, ők 1-6 napos elzárást kaptak, további kilenc személyt pedig 10-15 ezer rubel (~39-58 ezer forint) közti bírság megfizetésére köteleztek.

Moszkvában már pénteken 15 napos börtönbüntetésre ítéltek három tüntetőt, rendőrökkel szembeni engedetlenség miatt.

Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki politikus pénteken, február 16-án halt meg. Az orosz szövetségi büntetés-végrehajtás tájékoztatása szerint az aznap reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét, és bár azonnal mentőt hívtak hozzá, az életét nem sikerült megmenteni. Navalnij, akit korábban meg is mérgeztek, 2021 januárja óta volt börtönben, egy ideje az egyik legpokolibb intézményben, a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepén. Ez a sztálini korszakban működtetett Gulag büntetőtáborok része volt.

Eközben az elhunyt orosz ellenzéki politikus csapata szerint Navalnij holttestét szándékosan rejtegetik az orosz hatóságok. Navalnij szóvivője, Kira Jarmis a BBC-nek beszélt arról, hogy úgy vélik, Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el legismertebb ellenzéki kritikusának halálát. "Biztosak vagyunk benne, hogy nem egyszerű elhalálozásról van szó, hanem gyilkosság történt" – mondta a szóvivő, aki szerint a hatóságok igyekeznek eltüntetni az erre utaló bizonyítékokat.