„Klubrádió
A lényeg

Mik ezek a fideszes üzenetek a Facebookon, és miből?

19/12/2022 13:48

A kormánypárti propagandabirodalom egy újabb tagjáról derült ki, hogy több százmillió - bizonytalan eredetű - forintból árasztja el hirdetésekkel a közösségi médiás felületeket. A Kopasz oszt nevű Facebook-oldalról azt írja a Telex, hogy egy bizonyos Filep Dávid biznisze. Filepet a Telex szerint kiemeli más fideszes politikai influenszerek közül az a tény, hogy "őt követi egyedül Instagramon Orbán Viktor", vagyis Orbán oldalának a működtetője, illetve az, hogy Filepnek van egy "saját mini-Megafonja". 

"Az Aktuális Média Nonprofit Kft. egy nulla alkalmazotti létszámú kommunikációs cég, melynek Filep a tulajdonos-ügyvezetője, és amelynek közösségi médiás megfelelői a cég 2021-es megalapítása óta több már több mint 455 millió forintot hirdettek el", csak az utóbbi hónapokban 10-15 millióért hirdettek, holott nincs is választási időszak.

 
A Megafon munkatársai Forrás: "A Kopsz Oszt" Facebook oldala
 

 

A célja szerint az Aktuális "ebben a médiazajban" hírekkel segített volna eligazodni az olvasóinak, hogy mi és miért történik Magyarországon és a nagyvilágban.

Ehhez képest a Telex szerint "Filep Dávid ezt a célt politikai hirdetésekkel kívánja szolgálni. Az Aktuális Facebook-oldal az Ad Library adatai szerint 2021. novembertől 2022. december közepéig összesen több mint 296 millió forintért reklámozta posztjait, a YouTube-on pedig már 176 millió forint felett állt ez a számláló. Az Aktuális hirdetési kampányai a Telex szerint egybeesnek "időben és témákban" a fideszes közösségimédia-úthenger csapásirányával, azaz a választások előtt a Gyurcsány-show című miniklippjei futottak: ugyanebben az időszakban több száz, egy kaptafára készült hirdetést futtatott az oldal párhuzamosan.

Aztán az Aktuális aktivitása a Megafonéhoz hasonlóan alábbhagyott, "ősszel azonban újult erővel és masszív pénzbedobással újraindult". Ezeket láthatják a Facebookon és a Youtube-on. Az érintett nem reagált a lap kérdéseire.