„Klubrádió
A lényeg

Csak fizetésekre 777 milliót költöttek a kormánypárti Alapjogokért Központ mögötti cégnél

29/06/2022 16:02

| Szerző: Klubrádió

A hvg.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy az Alapjogokért Központ, a "kormányzati propagandát nagyrészt állami pénzből itthon és világszerte szajkózó, magát mégis függetlennek beállító elemző- és kutatóintézet" mögött álló magáncég csak tavaly 777 millió forintot költött személyi jellegű ráfordításokra. A szervezet főigazgatója Szánthó Miklós, aki a kormányközeli médiabirodalom, a KESMA kuratóriumi elnöke is. 

A hvg.hu cikkében azt írja: az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. tavaly minden korábbinál többet, 777 millió forintot költött személyi jellegű ráfordításokra, ami 38 százalékkal több, mint 2020-ban. Arányaiban erre, fizetésekre és juttatásokra ment el tavaly a legtöbb pénz: a kiadások 65 százaléka.

Mint írják, pontosan nem derül ki, hogy mennyit keresnek a vezető tisztségviselők, például a kft. ügyvezető-tulajdonosa, az Alapjogokért Központ főigazgatója, Szánthó Miklós, aki a kormánysajtó egyik legtöbbet szereplő "beszélő feje", és nem mellesleg a kormányközeli médiabirodalom, a KESMA kuratóriumi elnöke is.

Annyi biztos, hogy az átlagos foglalkoztatotti statisztikai létszám 2021-ben 37 fő volt a kft.-nél, ami azt jelenti, hogy ha csak az alkalmazottakra ment volna el a teljes, személyi jellegű ráfordításokra költött keret, akkor fejenként és átlagosan annyit keresett volna mindenki, mint egy államtitkár: havi bruttó 1,75 millió forintot.

 
Szánthó Miklós egyik leghíresebb mondata, forrás: Facebook
 

Ennél azonban vélhetően kevesebbet keres a foglalkoztatottak többsége, hiszen a számviteli szabályok szerint a személyi jellegű kiadási tételbe sorolandó a bér, bérjárulékok és a béren kívüli juttatások mellett például a nem főállásúak vagy eseti jelleggel foglalkoztatottak megbízási díja is. 

A központnak  az értékesítésből származó nettó árbevétele 33 millió forint, ami az "egyéb bevételekhez" képest minimális, utóbbiak a 2020-as 1,16-ról 1,25 milliárdra nőttek. A hvg.hu hozzáteszi, hogy a központ 2013-as alapítása óta többször kapott például a Fidesz pártalapítványától vagy a jegybank alapítványától több tízmilliós vissza nem térítendő támogatást, tavaly csak egyetlen helyről, közvetett állami támogatásként 1,5 milliárdot kapott a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától – méghozzá azon a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül, amely például az Orbán Ráhellel interjút közlő lapot is 89 millióval támogatta. 

A központnál  fontos szerepe van a stratégiai igazgató Kovács Istvánnak is, aki kormánypárti Facebook-műhely Megafont is működteti. Biztonságpolitikai szakértőként itt keresi a kenyerét az egykori III/III-as Horváth József, a katonai elhárítás egykori helyettes főnöke, valamit tanácsadóként innen vesz fel apanázst a rotschildozó, goldsmithező CÖF-ös politológus Fricz Tamás – teszi hozzá a 444.