„Klubrádió
A lényeg

Megnyugodhat az MKB: Le Pen tud majd fizetni

12/04/2022 10:22

Az MKB adott kölcsönt Marine Le Pen elnökválasztási kampányához. Nem kell aggódniuk a pénzükért a hitelezőknek, a francia állam kifizette támogatásként a jelölt kampányköltségeinek egy részét.

Februárban először arról érkeztek hírek, hogy egy magyar bank adott kölcsönt Marine Le Pennek elnökválasztási kampányához, nem sokkal később az is kiderült, hogy Mészáros Lőrinc bankja, az MKB - mely nemrég a Budapest Bankot is bekebelezte - volt a hitelező. Pedig Le Pen próbálkozott máshol is hitelt szerezni, de rendre elutasították a nyugat-európai bankok. Végül a magyar bank adott 10,691 millió eurót (4,1 milliárd forint) arra az elnökválasztási kampányra, melynek első fordulója vasárnap zajlott Franciaországban.

A francia elnökválasztás április 24-i második fordulójába két jelölt jut tovább, Le Pen másodikként ott van. A francia politikai kapányfinanszírozási rendszer meglehetősen szigorú, csak azoknak a jelölteknek térít meg költségeket, akik elérik az 5%-os határt, akik nem, azok maximum a 800 ezer eurót kaphatnak. Márpedig ezek a kampányok drága mulatságnak számítanak, de van felső költési korlát is megállapítva 16,85 millió euróban A 12 indulóból nyolcnak nem jött össze az 5%-os eredmény, akiknek egy része most közösségi adománygyűjtő kampányt indított, hogy május közepéig visszafizethesse a kampányhoz felvett hiteleit.

Le Pen második helyet jelentő 24%-os szerepléséért megkapja a francia államtól a 8 milliós támogatást, így már csak a maradék 2,7 milliót kell valahonnan megszereznie a francia Nemzeti Tömörülés elnökének, hogy az MKB a pénzéhez jusson - a kamatokat nem számítva.

Hogy a kölcsönfolyósításban Orbán Viktor személyesen közbenjárt-e politikai barátja megsegítésére, a francia szélsőjobboldali párt nem nyilatkozott, de azt elmondták, hogy volt magyar közvetítő, aki azonban nem egy politikus.