„Klubrádió
A lényeg

Macron és Le Pen küzd a második fordulóban

11/04/2022 01:34

| Szerző: Klubrádió

Az exit pollok szerint Macron 28, Le Pen 23 százalékon áll a francia elnökválasztás első fordulójában. Kettejük közt dől el két hét múlva, ki lesz az új francia elnök.

Emmanuel Macron elnök 27,6-28 százalékkal végezhet az élen, mögötte pedig Marine Le Pen juthat tovább második helyen 23-23,3 százalékkal a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójából az április 24-i, mindent eldöntő másodikba az Ifop-Fiducial és az Ipsos-Sopra Steria legfrissebb becslései alapján – írja a Telex.

A harmadik helyen a legfrissebb becslések szerint azonban közelebb került Le Penhez 21,2-22,2 százalékkal a balszél veteránja, a fiatalok körében is népszerű Jean-Luc Mélenchon.

A szavazatokat folyamatosan számolják, az intézetek a becsléseiket a végeredményre ezek alapján módosították az este folyamán.

Ha a becsléseknek megfelelően alakul a végeredmény, akkor megismétlődhet a 2017-es elnökválasztás felállása, akkor Macron 24 százalékkal végzett az élen az első fordulóban, Le Pen pedig 21,3 százalékkal jutott tovább.

A választási eredmények a két hét múlva esedékes második fordulóban dől el.