„Klubrádió
A lényeg

Egy magyar bank adott kölcsönt a francia szélsőjobb elnökjelöltjének

9/03/2022 09:06

| Szerző: Klubrádió

Franciaországban is választások lesznek, az egyik jelölt, a szélsőjobboldali Marine Le Pen, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel éppen szoros szövetségre készül lépni, bár a jelek szerint nem sok esélye van arra, hogy legyőzze Macront az elnökségért vívott küzdelemben. A francia politikus mögül az elmúlt hónapokban sorra léptek ki a támogatók, és egyetlen pénzintézet sem adott hitelt neki, mígnem Le Pen tavaly októberben Magyarországra látogatott, majd valahonnan a Nemzeti Gyűlés párt 10,6 millió eurót kapott a kampányához.

Orbán Viktor fogadta Marine Le Pent
 
Orbán Viktor fogadta Marine Le Pent
 
Budapest, 2021. október 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Sokáig csak találgattak, melyik európai pénzintézet volt ilyen kegyes vele, de az információt titkolták, viszont most közzétették a francia elnökjelöltek vagyonnyilatkozatait, ebből pedig kiderült, hogy Marine Le Pen a 10,6 millió euró hitelt a Hvg.hu szerint az állam által 2014-ben visszavásárolt, majd Szíjj Lászlónak és Mészáros Lőrincnek értékesített Magyar Külkereskedelmi Banktól kapta.

Az MKB sorsa az lesz, hogy beolvad az új magyar szuperbankba, ami az MKB Bankot, a Budapest Bankot és a Takarék Csoportot fedi le a Magyar Takarék Bankholding Zrt. néven.