„Klubrádió
A lényeg

Meghosszabbította az élelmiszerárstopot április végéig a kormány

13/12/2022 21:32

| Szerző: Klubrádió

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot - közölte az Agrárminisztérium. Az erről szóló rendelet kedd este már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A közleményben Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.

A kormány 2021 őszén átmenetileg árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerek esetében, majd idén novemberben bővítették a listát. Ennek megfelelően az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

(ezeknek az ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál)

  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével

(ezeknek az ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál)

A miniszter szerint az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek. Ezen kötelezettség megtartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi is az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Matolcsy György jegybankelnök a parlamenti beszámolójában még arról beszélt, hogy inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása, ezért azokat azonnal ki kell vezetni.

(via 444)