„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Nem segített Soros, a CIA, de még Gyurcsány sem

8/02/2023 14:32

| Szerző: Klubrádió

Évértékelőt tartott Márki-Zay Péter; az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje szerint nem Orbán Viktor szabályai szerint kell leváltani ezt a kormányt. Azt mondta, ha az ellenzék nyert volna, Schadl és Völner már börtönben ülne, az EU-ból megérkeztek volna a pénzek és bár ezzel támadta a kormánymédia, nem küldtek volna katonákat Ukrajnába.

Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje is évértékelőt tartott. Szerinte politikustársai az elmúlt hetek kongresszusain semmit nem szóltak arról, hogy mivel lehet leváltani ezt a kormányt. Ő viszont kitért erre, a változást kultúraváltással kezdené el. Szerinte nem Orbán Viktor szabályai szerint kell leváltani ezt a kormányt: „mindenkinek egy dolga van, meg kell változtatni a feltételeket”, erre példának a rendszerváltás előtti kerekasztalokat hozta. Majd felszólította az ellenzéki pártokat, hogy kerekasztallal követeljék ki a szabályok megváltoztatását.

A hódmezővásárhelyi polgármester arra biztatott mindenkit, alkalmazzák a „jászberényi modellt”, azaz pártlogók nélkül induljanak el az önkormányzati választáson, szerveződjenek és előválasztáson döntsék el, kit indítanak. A hódmezővásárhelyi polgármester hivatalosan is bejelentette, hogy pártot alapít, március 15-én bontanak zászlót. Ezt azért lépi meg, mert az EP-választáson csak pártok indulhatnak el. „Azért nincs hátránya az ellenzékre nézve, mert nincs ilyen párt a hazai palettán” – mondta. (Hadházy Ákos független képviselő már korábban kijelentette, hogy hiába kérte Márki-Zay, nem lesz tagja az új pártnak.)

Márki-Zay sorra vette, hogy mi történt 2022. április 3. óta, és összehasonlította azzal, hogy mi lett volna, ha az ellenzék kerül kormányra. A politikus szerint Schadl György, a végrehajtói kar elnöke és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár börtönben ülne, az Európai Unióból pedig megérkeztek volna a források. Szerinte 10 százalékkal kevesebb lett volna az infláció, a rezsicsökkentést pedig „okos módon” fenntartották volna. „Azért nem fagynak meg a németek, meg nem szülnek a férfiak se, mert ott rendesen szigetelve vannak a házak” – tette hozzá. De megemelték volna a tanárok bérét és a nyugdíjprémiumot is, ezenkívül áfacsökkentést is végrehajtottak volna.

Aztán az orosz–ukrán háborúval folytatta a „mi lett volna, ha” felsorolást: kiemelte, hogy nem küldtek volna katonákat Ukrajnába. „Orbán Viktor maximálisan asszisztált a katonai segítségnyújtáshoz az EU-ban, és a fegyverszállításhoz is hozzájárult.” Szerinte a miniszterelnök mindent megvalósított, amit ő csinált volna. „A különbség annyi, hogy nem költöttünk el volna milliárdokat hazug kampányokra” – tette hozzá.

Majd figyelmeztette az „álellenzéki politikusokat”, hogy ne mondják azt, hogy sok az a pénz, amit Amerikából kaptak. „Csak gondoljanak arra, hogy kormány a duplájából valósította meg a legutóbbi hazug plakátkampányát. Aki ezt sokallja, vagy álszent ostoba, vagy áruló, de szerintem inkább az utóbbi” – mondta.

Értékelte, hogy miért buktak a tavalyi választáson. Elismerte, hogy ő is hibázott, de szerinte nem egyedül ő a felelős. „Négy másodperces félmondatokkal akartak lejáratni, de nem mondtam azt, amit állítottak rólam” – tette hozzá. „Nem segített Soros, a CIA, de még Gyurcsány sem” – sorolta az okokat. Szerinte lettek volna leleplezhető sztorik, de nem állt elő ilyenekkel, mint például az EU-ban tették Szájer József esetében. 

A hétvégén politikai évadnyitót tartottak ellenzéki pártok. Csak az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szorgalmazta az összefogást, amelyet az LMP-s Ungár Péter halottnak nevezett, a momentumos Donáth Anna pedig azt mondta, le kell szállni az eddigi ellenzéki vonatról. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke arról beszélt, hogy aki segíti ezt a kormányzatot, az egy bűnös vezetést segít.

(via Telex.hu)