„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay nem látja, hogy neki kellene visszalépnie Karácsony javára

30/09/2021 18:05

| Szerző: Klubrádió

„Nem látom, hogy nekem kéne visszalépnem Karácsony javára” – mondta a 24.hu-nak Márki-Zay Péter. Szerinte a második fordulóban számíthat a jobbikos és momentusom szavazatokra is. Ezzel együtt azt is mondta: „Dobrevvel egyébként több mindenben értek egyet, mint Karácsonnyal”.

Márki-Zay Pétert röviden nyilatkozott a 24.hu-nak az előválasztás első fordulójának nyomán kialakult politikai helyzetről. A hódmezővásárhelyi politikusnak azért nőtt meg a szerepe csütörtök estére, mert jelen állás szerint minden bizonnyal ő jut be a második körbe az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében, és nagy kérdés, hogy mit lép most. 

Korábban Márki-Zay arról beszélt, hogy a Parlamentben a Párbeszéd-frakcióba ülne be, miközben szerinte Dobrev kormányfő-jelöltsége a Fidesznek hatalmas ajándék lenne a Gyurcsány-párt elutasítottsága miatt. Ehhez képest most azt mondta: 

„Nem látom, hogy nekem kéne visszalépnem Karácsony javára”. Hozzátette: „A második körben magamhoz számolom Jakab Péter szavazatait és a Momentum-szavazatokat is, ezzel pedig már nekem nagyobb lesz a támogatottságom, mint Karácsony Gergelynek”.

Mindez azonban nem jelenti, hogy biztosan nem lép vissza, ám azért hangsúlyozta: „feltételeim vannak, és nem zárok ki semmit.”

Márki-Zay a tárgyalást a DK-val se zárta ki, bár azt is mondta: „Dobrev Klára jelöltsége óriási kockázat lenne Magyarország számára.”

Ugyanakkor hozzátette: nem magával Dobrev Klára személyével van baja, inkább a DK elnökével, sőt, odáig ment, hogy kijelentette:

„Dobrevvel egyébként több mindenben értek egyet, mint Karácsonnyal.”

Ennek ellenére – újabb fordulat – tárgyalási időpontja eddig egyelőre csak Karácsonnyal van. Végül azért a hódmezővásárhelyi polgármester leszögezte: „Én lennék az ellenzék számára az ideális jelölt Orbán Viktor ellen, és hiszek abban, hogy megnyerhetem a második fordulót. A Fideszt vidéken lehet legyőzni.”