„Klubrádió
A lényeg

Tilltakozók lezárták a Margit hidat a tüntetés vége után

16/07/2022 19:50

| Szerző: Klubrádió

A tüntetés vége után a hidat – előbb a villamossíneket, majd az úttestet is – percek alatt lezárták a tiltakozók, akik pár százan lehetnek. Gyakran felhangzott az „Orbán, takarodj!” és a dudálás, ezután a tömeg olyanokat kezdett skandálni, hogy: „Elegünk van”, „Mocskos Fidesz” és „Fidesz-maffia”. Ezután a Nyugati felé indultak, a forgalmat elterelik a rendőrök.

A forgalmat a rendőrök elterelik Pesten a Nyugati pályaudvarnál. Egy 4-6-os villamos leragadt a Jászai Mari térnél. Az autókat a tömeg átengedte. Később a demonstrálók a Nagykörúton, az úttesten és a villamossíneken a Nyugati pályaudvar felé indultak, közben azt is skandálták, hogy „Elk*rtad”, „Elegünk van!” és „Demokráciát!”.

A tömeg a Nyugatinál is blokkolta a forgalmat a sínen és az úton haladva. Az "aki dudál, velünk van" felhívásra volt taxis is, aki csatlakozott. Az Oktogonra, majd a Deák térre haladtak tovább, aztán az Astoria következett. Innen voltak, akik az Erzsébet hídra mentek volna, elfoglalni azt is, de úgy tűnik, hogy a tömeg (a nagyobb része biztosan) a Blaha Lujza teret választotta. Arrafelé egy fehér limuzinba ütköztek a szinte kizárólag fiatal vonulók, de segítettek neki megfordulni, majd meg is tapsolták. A tüntetők visszatértek a Körútra a Blahán, ahol szintén megbénították a forgalmat, majd megálltak. Egyikük felfújta az aszfaltra, hogy "Nincs tanár". Következőnek visszafordultak a Nagykörúton, amelyet teljes szélességében elfogaltak. 

Alig lehetett rendőrt látni a tömeg közelében, a Jászaitól az Oktogonig kellett várni egy rendőrségi furgon megjelenésére. Korábban a rendőrök terelték a forgalmat a Nyugati pályaudvarnál, a police.hu tájékoztatása szerint a Nagykörútnak azon a részén újraindult a közlekedés. 

A tüntetést a Mindenki Magyarországa Mozgalom és Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt szervezte, az előzményekről ITT és ITT olvashatnak.