„Klubrádió
A lényeg

Letarolták a fákat a Velencei tó partján a kajak akadémia miatt

11/08/2022 11:02

A Velencei-tó partján 43 milliárd forintos költségvetésből épül a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A kormányhivatal szerint a kajakközpontnak nincs jelentős környezeti hatása, írja az Átlátszó, amely drónfelvételeket készített a beruházásról, és a lap állítja, hogy "a területen lévő fákat egy tóparti erdősáv kivételével teljesen letarolták".

Ezek helyén parkolók, foci-, és kosárpályák, uszoda épülnek. "A telken túlzásba estek a beépítéssel, ami a civileket egy wellnessközpontra emlékezteti" az "éktelen tájseb" - mondták a helyiek a lapnak.

"A komplexumot a közpénzes tenderek egyik gyakori nyertese, a West Hungária Bau Kft. (WHB) építheti, amelynek többségi tulajdonosa Tiborcz István (miniszterelnök veje) volt üzlettársa, Paár Attila" - írja az oknyomozó portál, ami emlékeztet, hogy a kormány a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. 

Az egyébként is kiszáradó Velencei-tó megmentése amúgy körülbelül 40 milliárd forintból megoldható lenne. A kormány azonban tavaly drágálta és elvetette a vízpótlásra kidolgozott tervet.