„Klubrádió
A lényeg

Lázárék szerint a szankciók és a rezsicsökkentés megvédése miatt fújták le a Nyugati felújítását

19/01/2023 16:42

| Szerző: Klubrádió

Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára a kormány felmondta a Nyugati pályaudvar tavaszi tervpályázata kapcsán a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést. A tárca közlése szerint "ez a projekt egyelőre nem fog megvalósulni a jelenlegi szankciós politika, valamint a rezsicsökkentés megvédése miatt".

A Telex megkérdezte az Építési és Közlekedési Minisztériumot arról, hogy miért kellett felmondani egy olyan szerződést, amelyre az ország már elnyert 1,1 milliárd forintot. A minisztérium válasza szerint:

„A Nyugati pályaudvar tervpályázata az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz pályázat (CEF) projektlistájában szerepelt, azonban ez a projekt egyelőre nem fog megvalósulni a jelenlegi szankciós politika, valamint a rezsicsökkentés megvédése miatt. Ennek függvényében jelenleg a tervezése sem indokolt” – írják.

a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, hogy milyen projektekkel indul neki a kormány az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) második pályázatának. A projektek közül kivették a Nyugati továbbtervezésére vonatkozó szerződést. A projektre már elnyert 1,1 milliárd forint hivatalosan még nem valószínű, hogy át lett utalva, így a kormány gyakorlatban visszaadja azzal, hogy lemond róla.

Az ÉKM válasza szerint a CEF projektlista a „jelenlegi gazdasági helyzet miatt” módosult, és olyan fejlesztések kerültek bele, mint

  • a Déli Körvasút, a Debrecen–Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztése,
  • kapacitásnövelés a magyar–ukrán vasúti határforgalomban,
  • a Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal korszerűsítés kivitelezési munkái,
  • a Gubacsi vasúti híd a teherforgalom elvárásainak megfelelő átépítése,
  • és a Csepeli Szabadkikötő fejlesztése.

„Az új projektlistára olyan fejlesztések kerültek fel, amelyek mindegyike gazdaságélénkítő hatással bír. A korábbi, a Nyugati pályaudvar tervezésére szánt forrást egy új eljárás keretében, a fenti beruházások támogatására újra lehívjuk” – írja a minisztérium.

(Kiemelt kép: Illustratedjc / Wikimedia Commons)