„Klubrádió
A lényeg

Lázár Antall-interjúval reagált a Horthy-botrányra

6/09/2023 16:17

| Szerző: Klubrádió

Lázár János miniszter, akit a napokban többen bíráltak Horthy Miklós egykori kormányzó méltatása miatt – Frölich Róbert országos főrabbi például Horthy antiszemita szavait idézte neki –, egy Antall József-interjúval reagált a kritikákra. Posztjához annyit írt: „Még mindig Horthy Miklósról. Indulatok helyett”.

A közmédia akkori, 24 óra című műsorában Antall egyebek mellett úgy fogalmazott, Horthy egy magyar hazafi volt, aki teljes joggal és teljes erkölcsi alappal rendelkezhetett úgy, hogy hazai földben kíván nyugodni. „Megítélése nemcsak a történészek feladata, hanem a nemzet tudatában is tisztességgel el kell helyezni” – vélekedett akkor Antall József, majd hosszasan fejtegette, hogy szerinte az első világháború után nem volt alternatívája Horthy kormányzóságának és nem lehet könnyen kategorizálni.

Lázár néhány nappal ezelőtt azt mondta: a volt kormányzó teljesítménye „a mai napig megkérdőjelezhetetlen", Horthy kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt. Érdekes – jegyzi meg a hvg.hu –, hogy Lázár szerint Horthy objektív értékelése várat magára, ugyanis „minél távolabb kerülünk időben 1920–1944-től, annál objektívebben tudjuk megítélni”. Ehhez képest Antall József 30 évvel ezelőtti kijelentésével próbálja megtámogatni saját, sokat kritizált mondatait.

Karsai László történész 2019-ben, ugyancsak Lázár János hasonló akciója kapcsán aggodalmának adott hangot és a Klubrádiónak kifejtette: Horthy Miklós történelmi felelőssége 437 ezer ember deportálásában kétségtelen, Magyarország háborús részvételében a nácik oldalán kétségtelen, a jogfosztó törvényekben kétségtelen, „háborús és népellenes bűnökben bűnös”. Azért nem állították bíróság elé, mert Sztálin ezt megakadályozta.