„Klubrádió
A lényeg

Lavrov: Hajlandók vagyunk tárgyalni fogolycseréről az amerikai kosarazó esetében is

5/08/2022 09:54

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államok Viktor Bout fegyverkereskedőért Brittney Grinner mellett a kémkedésért elítélt Paul Whelan elengedését akarja elérni.

Ahogy arról korábban a Klubrádió korábban beszámolt, az oroszországban elítélt amerikai kosaras ügyében néhány napja telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetőjével. Egy fogolycsere is felmerült a felek között: az Egyesült Államok Griner és a kémkedésért elítélt Paul Whelan szabadon engedéséért cserébe az Amerikában húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészt, Viktor Butot ajánlotta fel.

Lavrov pénteken bejelentette, kész a fogolycserékről szóló tárgyalásra Oroszország az Egyesült Államokkal – írja a Reuters. Az orosz külügyminiszter mindezt azután mondta, hogy csütörtökön kilenc év letöltendő börtönbüntetést kapott Oroszországban Brittney Griner kosárlabdázó, miután kannabiszt találtak nála a reptéren.

A hvg.hu beszámolója szerint Lavrov kijelentése azért is furcsa, mert Oroszország Griner elfogása óta óva intette attól az Egyesült Államokat, hogy "megafondiplomáciával", vagyis folyamatos követelőzéssel, a részletek nyilvánosságra hozásával próbálja meg kiszabadítani a kosárlabdázót.