„Támogassa
A lényeg

Csaknem tíz év börtönbüntetést kértek az amerikai kosaras sztárra Oroszországban

4/08/2022 15:57

| Szerző: Klubrádió

Kilenc és fél éves börtönbüntetést kért Nyikolaj Vlasszenko ügyész Brittney Grinerre, az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra, akit februárban drogbirtoklás miatt tartóztattak le a seremetyjevói reptéren.

Nyikolaj Vlasszenko ügyész csütörtökön közölte, hogy szinte a maximális ítéletet kéri a bíróságtól a játékosra, akiről előzőleg annyit lehetett tudni, hogy akár 10 éves szabadságvesztés is fenyegetheti. Emellett az ügyészség egymillió rubeles (hat és fél millió forint) bírság kiszabását is kezdeményezi.

A kosárlabda-játékost hat hónapja állították elő, miután a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak a moszkvai hatóságok. Pere július elején kezdődött a Moszkvához közeli Himki városában. Az ügyészség azt is állítja, hogy Griner tudatosan próbálta elrejteni a kábítószert a hatóságok elől.

A játékos ügyvédje, Maria Blagovolina a játékos kiemelkedő sportteljesítményével is érvelt a tárgyaláson. Záróbeszédében azt mondta, hogy ami Michael Schumacher volt a Forma-1-ben, és Usain Bolt az atlétikában, azt jelenti ma Griner a kosárlabdában. Szerinte ha a bíróság mégis szükségesnek tartja a büntetését, akkor is a lehető legenyhébb büntetést kell kiszabni a játékosra. Másik ügyvédje pedig azzal érvelt, hogy az ügyiratok egy részét törvénytelen módon állították össze.

Griner WNBA-bajnok a Phoenix Mercuryval, négyszeres Euroliga-győztes a Jekatyerinburggal és kétszeres olimpia, illetve kétszeres világbajnok centere.

Az ügyben néhány napja telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetőjével. Egy fogolycsere is felmerült a felek között: az Egyesült Államok Griner és a kémkedésért elítélt Paul Whelan szabadon engedéséért cserébe az Amerikában húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészt, Viktor Butot ajánlotta fel.

(via 444, kiemelt kép: MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)