„Klubrádió
A lényeg

Közösen támadja meg a státusztörvényt az Alkotmánybíróságon az ellenzék

27/04/2023 09:14

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki pártok közösen támadják meg az Alkotmánybíróságon a tanárok életét átalakító státusztörvényt – tudatta közleményében a Demokratikus Koalíció.

Eszerint a pedagógus-szakszervezetek az ellenzéki parlamenti képviselők segítségét kérték, hogy előzetes normakontrollal támadják meg az Alkotmánybíróságon a tiltakozó pedagógusok elleni „bosszútörvényt”. „A Demokratikus Koalíció országgyűlési frakciója kiáll a pedagógus-szakszervezetek mellett és támogatja az ellenzéki pártok közös beadványát” – írták.

 
Tüntetés a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt.
Fotó: Bodnár Barna
 

státusztörvény bevezetésével egyén hátrányok mellett megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, a tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben.

Az egykori Orbán-kormány minisztere, államtitkárok, tudósok, értelmiségiek által is aláírt nyilatkozat szerint a kormányt a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával csak a bosszú szándéka vezérli. (A Telex nyomán)