„Klubrádió
A lényeg

Kósa Lajos nem érti, hogyan gondolhatja bárki is, hogy az oroszok elvesztíhetetik a háborút

8/03/2023 06:33

| Szerző: Klubrádió

„Ha úgy szokom le a dohányzásról, hogy közben alkoholista leszek, akkor nem sokat segítettem a dolgon” – ezzel  a bölcsességgel illusztrálta a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke a Hír TV kedd esti adásában, miért tartja gondnak hogy az orosz energiafüggőséget Magyarország amerikaira cserélje.

A Népszava beszámolója szerint Kósa Lajos azt mondta, az orosz függőségnek nem az amerikai függőség, vagy más forrás a megoldása, hanem hogy egyszerre lehessen több forrást is versenyeztetni, ehhez viszont nem szabad, hogy háború legyen, mert az automatikusan elvág a lehetőségektől. (A valóság ezzel szemben az, hogy amíg korábban az EU-tagországok földgázszükségletét 40 százalékban Oroszországtól importált gáz fedezte, az arány a háború kitörése után fél évvel, 2022 szeptemberére 9 százalékig csökkent. Ennek nem az Egyesült Államok, hanem Norvégia lett a legnagyobb nyertese – jegyzi meg a lap.)

Református óvodát adtak át Debrecenben
 
Kósa Lajos.
Fotó MTI/Czeglédi Zsolt
 

A fideszes politikus később értetlenségét fejezte ki, miért gondolhatják egyesek, hogyan veszítheti el ezt a háborút Oroszország. Mindenki hazamegy? Vlagyimir Putyin megadja magát? A vége az az, hogyha Oroszország elveszíti a háborút, az orosz nukleáris doktrína szerint az egy atomháborúba torkollik, akkor nem nyer senki. Mindenki veszít – magyarázta Kósa Lajos.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnából marad valami (...) Az ukránok nem párolognak el, nem mennek el az utolsó szálig, és egyébként az ukránok hallatlan nehéz helyzeteket éltek már túl, lásd, holodomor. Akkor egyébként sokkal többen haltak meg (...) ehát magyarul Ukrajna is lesz, valamint ukránok lesznek” –bonyolódott "velőtrázóan ostoba okfejtésbe" a fideszes politikus, semmibe véve a mostani háború áldozatává váló több ezer ukrán civil halálát – írta a Népszava.