„Klubrádió
Klubdélelőtt

Klubdélelőtt május elsején

30/04/2021 18:56

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Május elsején, anyák napja előtt  a Klubdélelőttben velünk volt Noel Péter, Kukorelly Endre, Tordai Teri, a 90 éves Ferge Zsuzsa, valamint Molnár Péter és lélekben, egy korábbi beszélgetést elővéve, a nemrég elhunyt Monspart Sarolta is. 

2021. május 01. Klubdélelőtt (2021. május 01., szombat 09:00)
161:44
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
Szombaton, május 1-jén felelevenítettük az egykor népszerű és szinte kötelező felvonulásokat, az ingyen virslit és sört, és bár egy nappal előtte járunk az anyák napjának, köszöntöttük az édesanyákat. És születésnapot is ünnepeltünk.

május 1.
 

9:00 Noel Péter első magyar íróként megnyerte az amerikai forgatókönyvíró versenyt és elhozta a Grand Prize-t, a legjobb dráma kategóriában. A boldogságába fájdalom is vegyül. Hogy miért, kiderült az édesanyjához írt leveléből, és a szombati beszélgetésből: „Rég nem írtam hozzád levelet, anya, de most olyasmi történt, amit neked ígértem meg, és ezért hozzád szólok.... Mikor 2013-ban utoljára beszéltünk, arra kértél, hogy soha ne adjam fel a filmes álmaimat. Rám néztél, és azt mondtad: „Meg kell értened, hogy erre születtél.”

Noel Péter
 
Noel Péter
 

9:30 Kukorelly Endre József Attila-díjas író a napokban töltötte be a 70. évét, ami persze egyáltalán nem látszik rajta. Talán csak annyiban, hogy bőségesen vannak emlékei a 60-as és 70-es évek munka ünnepéről, május 1-ről, de vele is megemlékeztünk az édesanyákról, az édesanyjáról.

 
Kukorelly Endre
 
 

10.00 Tordai Teri nemcsak legendás színésznő, hanem legendás gyerek volt, legendás édesanya és nagymama. Az elmúlt egy évben, amióta nincs színház, egy percig nem tétlenkedett. Naplóírásba fogott, kertészkedik, rengeteget olvas és tornázik.

Március 15. - Állami kitüntetések átadása
 
Tordai Teri
 
A Kossuth-díjjal kitüntetett Tordai Teri színművész a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában 2018. március 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

10:30 Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológust, egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, a szegénység, a kirekesztés, a társadalmi rétegződés kutatóját kollégái, barátai az otthona előtt szerenáddal köszöntötték a 90. születésnapján. Mi itt a stúdióban folytattuk a köszöntést.

Ferge Zsuzsa
 
Ferge Zsuzsa
Fotó: Pálinkás János
 

11:00 Dr. Molnár Péterrel, a sajtó- és szólásszabadságot kutató slambajnokkal édesanyjára, Gömöry Évára emlékeztünk. Éva nénit mi csak úgy hívtuk, "a Klubrádió anyukája", hiszen a rádió megalakulása óta lelkes hallgatónk és támogatónk volt. Éva néni 85 évesen, tavaly karácsony előtt hagyott itt minket.

Molnár Péter és Molnár Lajosné Gömöry Éva
 
Molnár Péter és Molnár Lajosné Gömöry Éva
 

11:30 Búcsúztunk a 76 éves korában elhunyt Nemzet Sportolójától, az első magyar világbajnok tájfutótól, Monspart Saroltától. Élete során számos próbatételen ment keresztül, megcsípte egy kullancs, lebénult a jobb lába, fel kellett hagynia az élsporttal, de visszatért a sportéletbe, tízezrek köszönhetik neki, hogy megszerették a futást. Az utóbbi években, amikor beteg lett, gyakran mondogatta: „nem értem, világéletemben egészségesen éltem, mi célja a Jóistennek azzal, hogy még a rákkal is meg kell küzdenem." Évekig küzdött, az utolsó csatáját sajnos már nem nyerhette meg.

Címlapi kép: 1946. Budapest Oktogon, május 1-i ünnepség felvonulóinak transzparensei. Forrás: Fortepan / Berkó Pál

Klubdélelőtt
2021. május 1. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa