„Klubrádió

Elhunyt Monspart Sarolta

24/04/2021 13:17

| Szerző: Klubrádió

Hosszan tartó, súlyos betegség után szombaton reggel meghalt Monspart Sarolta tájfutó világbajnok. A Nemzet Sportolója 76 éves volt.

Tavaly került be a Nemzet Sportolói közé Monspart Sarolta, az első nő, aki 3 órán belül futotta a maratont Európában. 1972-ben világbajnok lett tájfutásban, váltóban ezüstöt és bronzot szerzett. 14-szer lett egyéniben országos tájfutó bajnok, 9-szer váltóban és 11-szer csapatban; és sífutásban is hatszor bizonyult a legjobb magyar nőnek.

Sportkarrierjének az vetett véget, hogy egy kullancs megcsípte és enkefalitisz alakult ki nála. Ezután az egészséges életmód egyik legismertebb nagykövete lett, a futást nemcsak versenysportként népszerűsítette, hanem az egészséges életmód egyik fő eszközeként.

Sportolói pályafutása alatt elvégezte az ELTE matematika-fizika szakát, és a Testnevelési Főiskola sportvezető és szakedző szakát.

Monspart Sarolta tavaly a Klubrádióban Kadarkai Endre vendége volt a Világtalálkozóban, Szervét Tiborral. A műsorról készült videófelvétel itt nézhető vissza.

Címlapi kép: Monspart Sarolta tájfutó világbajnok az Anna réten 1978-ban. Forrás: Fortepan / Urbán Tamás