„Klubrádió
Szabadság, elvtársak!

"Sosem volt semmilyen politikai érzékem" – Beszélgetés Ferge Zsuzsával

29/12/2019 14:05

| Szerző: Klubrádió

A Szabadság, elvtársak! műsorában a rendszerváltás kezdeteiről és az azóta eltelt évtizedekről beszélgetünk egy-egy fontos szereplő emlékeinek felidézésével. Ezúttal Ferge Zsuzsa szociológus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a hazai szegénységkutatások megkerülhetetlen alakja volt Szénási Sándor vendége - pontosabban mi voltunk Ferge zsuzsa vendégei.

2019. december 27. Szabadság, elvtársak! (2019. december 27., péntek 19:00): Ferge Zsuzsa
50:15
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor Szerkesztők: Selmeci János
„Megkérdőjelezhetetlen volt, hogy szegénység a szocializmusban márpedig nincs” – meséli Ferge Zsuzsa, majd felidézi, hogyan dőltek le a tabuk, és kezdtek el pénzt kapni a kutatásaikra. A saját és férje viszonyát a rendszerhez így írta le: „Sosem voltunk teljesen integráltak, de szemben állók sem, azok a langyosak voltunk, akiket az Isten is kiköp.”

A szociológus elmeséli, hogy milyen ötletet kapott Göncz Árpádtól, ami óriási hatással volt a karrierjére; hogy miért pörög ma Széchenyi a sírjában; de elmondja azt is, miért volt előre megírva, hogy a szegénység kutatása lesz a munkája. A Szabadság, elvtársak! december 27-i adásából - amit Ferge Zsuzsa lakásán rögzítettünk - kiderült, hogyan jósolták meg cédulákon, mikor mennek ki az oroszok, és mért nem tudná még ma sem megmondani, mikor fog megszűnni a gyermekszegénység, miközben állítja, hogy ez sem volna lehetetlen.

A teljes beszélgetés - akárcsak a Szabadság, elvtársak! összes adása - elérhető a Klubrádió YouTube-csatornáján. Iratkozzon fel rá!

FELIRATKOZOM:

Szabadság, elvtársak!
2019. december 27. péntek 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Selmeci János