„Klubrádió
A lényeg

Klímaváltozás ellen kapott pénzből vettek villát Áderék

3/12/2021 10:41

| Szerző: Klubrádió

1500 négyzetméteres villát vett Áder János klímavédelmi alapítványa Budán, a Pasaréti úton – írja a Telex az RTL Klub híradójára hivatkozva. Az ingatlan értéke másfél milliárd forint körül lehet.

A Kék Bolygó Alapítványának is évi másfél milliárd forint az állami támogatása, egy hete a tőkealapjuk pedig 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott.  A klímavédelemre szánt pénzekből milliárdos szecessziós pasaréti villa lett, írta a Facebookon Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Tordai Bence
 
Budapest, 2020. szeptember 28. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 28-án. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

 

„Az adófizetői pénzek egy alapítványon át egy kft.-be vándorolnak, innentől kezdve teljesen kikerülnek a társadalmi ellenőrzés alól. Szerintem az nagyon nincs rendben, hogy klímavédelemre szánt pénzeket egy hatalmas ingatlanvagyon megszerzésére fordítanak, és onnantól kezdve igazából bármire használhatják” – idézte a lap a politikust.

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta egy kérdésre, hogy az alapítvány tevékenysége előtt leveszi a kalapját, konkrétumokról azonban őket kérdezzék. A Kék Bolygó Alapítvány az RTL megkeresésére közölte, szeretnék a villát bérbe adni, hogy ebből állandó bevételük legyen, és azt fogják fenntarthatóságra fordítani. A villa árát közlésük szerint az elmúlt három évben kapott állami támogatásokból gazdálkodták ki.