„Klubrádió
A lényeg

Kivételes pillanat: a kormány civil szervezetekkel konzultált

21/02/2023 11:45

Az Európai Unió a demokráciától elszakadt, autokráciába fordult Magyarországnak csak akkor hajlandó pénzügyi támogatást adni, ha a kormány visszakanyarodig a demokratikus rendszer felé, ezzel kapcsolatban több mint két tucat (27 szupermérföldkőnek nevezett) feltételt támasztott, amelyek egyike a bíróságok függetlenségének a visszaállítása, és egy másik feltétel pedig az, hogy a döntések előtt valódi civil és szakmai szervezetekkel egyeztessen.

Darák Péter bizottsági meghallgatása
 
Illusztráció
 
Budapest, 2017. november 21. Répássy Róbert, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes tagja felszólal Darák Péter, a Kúria elnöke éves meghallgatásán a bizottság ülésén a Parlamentben. MTI Fotó: Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila
 

 

A Hvg.hu szerint ennek a követelésnek tesz most eleget annyiban a kormány, hogy az igazságügyi reformról szóló jogszabálytervezetet a Helsinki Bizottság, az Amnesty International Magyarország és az Eötvös Károly Intézet az Igazságügyi Minisztériumban is véleményezhette még azelőtt, hogy a fideszes többségű parlament szavazna róla. A február 8-iki találkozón az Igazságügyi Minisztériumban találkoztak: a kormány részéről Répássy Róbert parlamenti államtitkár és Bóka János, európai uniós ügyekért felelős államtitkár vett részt.

A problémákról a Klubrádiónak Vasvári Csaba bíró is beszélt.

2023. február 02. Reggeli gyors - részlet 2023.02.02. Vasvári Csaba
10:36
00:00

Ezeket a szervezeteket putyini mintára a kormány korábban megbélyegezte és idegen érdekek kiszolgálóiként tüntette fel. Ezek a szervezetek azonban szakmai megállapításokat tettek a "reformmal" kapcsolatban, amik a következők:

a tervezetet számos ponton módosítani kell ahhoz, hogy minden követelmény teljesüljön, vagyis az jelenlegi formájában nem felel meg az elvárásoknak.

Egyetértettek abban is, hogy korábbinál jóval szélesebb hatás- és feladatkörrel felruházott Országos Bírói Tanács (OBT) elindításához szükség van egy átmeneti időszakra.

Problémás, hogy az OBT csak augusztus 1-jével választhatna elnököt.

A jogszabálytervezet nem szünteti meg azt a lehetőséget, hogy a hatóságok a jogerős bírósági döntésekkel szemben az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak.

A civilek szerint az felelne meg a szupermérföldkövekben foglaltaknak, ha a bírák teljes körű véleményt mondhatnak a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára pályázó jelöltek alkalmasságáról.

Objektív feltételek között kell rögzíteni a függetlenség, pártatlanság, az integritás és feddhetetlenség követelményét, és az OBT kötelező erejű véleményének ezekre a kritériumokra is ki kell terjednie.

A tervezet ahelyett, hogy az előírásoknak megfelelően teljesen megszüntette volna azt a lehetőséget, hogy az alkotmánybírák rendes bíróvá történő kinevezésük után kérésükre automatikusan a Kúriára kerülhessenek, ezt a jogot a jelenlegi AB-tagok esetében fenntartja, és csak a jövőre nézve kívánja megszüntetni.

A civilek "szomorúan" megállapították, hogy erre az egyeztetésre kizárólag uniós nyomásra került sor, ahogyan azt is, hogy "ez kivételes pillanatnak számít három, a bírói függetlenséggel foglalkozó magyar civil szervezet életében”. „A társadalmi és szakmai egyeztetésnek minden normálisan működő jogállamban magától értetődőnek kellene lennie” – tették hozzá.