„Klubrádió
A lényeg

Kirill pátriárka Orbán és Semjén után a KDNP-s egyházügyi államtitkárt is kitüntette

19/09/2023 18:29

| Szerző: Klubrádió

Ezúttal Soltész Miklós kapta meg az orosz egyházi kitüntetést, a "Dicsőség és becsület" rendet Kirill pátriárkától, aki az orosz ortodox egyház feje – és egykori KGB-ügynök. 

Kirill pátriárkától azt régóta lehetett tudni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese, kevésbé régóta pedig azt is, hogy az 1970-es években a KGB ügynökeként tevékenykedett Svájcban.

Ez nem zavarta a KDNP-s egyházügyi államtitkár Soltész Miklóst, aki a Facebookon számolt be a kitüntetéséről. Azt írta: "Nagyon megtisztelő ő szentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése!” Szerinte a kitüntetést nemcsak ő, hanem “minden magyar ember kapta, aki a békét támogatja!".

Ezzel az Oroszország agressziója nyomán Ukrajnában több, mint másfél éve tartó háborúra célozhatott, bár az elkerülhette a figyelmét, hogy – a hvg.hu megfogalmazása szerint – a díjat odaítélő Kirill pátriárka aligha a magyar kormány által sokat emlegetett “béketábort” erősíti, inkább háborúpárti megjegyzéseiről ismert.

Soltész Miklós előtt egyébként Kirill pátriárka már ugyanezzel a kitüntetéssel jutalmazta tavaly ősszel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, majd idén júniusban – 60. születésnapja alkalmából – Orbán Viktor kormányfőt is.

(Kiemelt kép: Soltész Miklós / Facebook)