„Vásároljon

Kincses Gyula: Öngól zsarolni az orvosokat

26/02/2021 12:39

| Szerző: Klubrádió

Hiába sikerült eredményeket elérni és megfelelő garanciákat kialkudni, az egyes intézményekben még mindig problémák vannak az új jogviszonnyal kapcsolatban – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Kincses Gyula szerint vannak olyan orvosok, akiket szó szerint megzsaroltak, hogy írják alá a szerződést.

Hiába tűrhetőek a jogszabályok, ha nem megfelelően alkalmazzák őket az egészségügyi intézményekben – mondta csütörtök este Kincses Gyula az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A 24.hu összefoglalója szerint a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, hogy a jogszabályalkotásban a kamarának sikerült eredményeket elérnie, megfelelő garanciákat alkudtak ki és az Országos Kórházi Főigazgatósággal is aktív partneri kapcsolat alakult ki, de ez mit sem ér, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új szerződések esetében a végpontokon, vagyis az intézményekben komoly baj van.

Kincses Gyula
 
Kincses Gyula
 

Kincses azt állította: „Van olyan orvos, akit azzal zsaroltak meg, hogy ha nem írja alá az új szerződést, nem csak elveszíti az állását, de máshová sem tud majd elmenni dolgozni” – hozzátéve, hogy nem egyedi esetről van szó.

A beszámoló szerint Kincses kijelentette, hogy jogilag nincs lehetőség az ilyen zsarolásra, ráadásul ez öngól lenne, mert a járványhelyzet miatt minden orvosra és ápolóra szükség van. A MOK-elnök úgy véli, az orvosok nagyobbik fele alá fogja írni a szerződést, többen, mint amilyen számokról most hallani lehet.

Kincses Gyula beszélt arról is, hogy az ügyeleti pótdíj ugyanaz a százalék, mint ami régebben volt, de előfordult olyan, hogy valaki nem a „hivatalos” mértéket kapta, mert annyiért nem talált volna a kórház ügyeletest. Ezért a tényleges, most kialkudott ügyeleti pénz olyan területeken, mint a sürgősségi ellátás vagy a traumatológia, magasabb volt, mint a most megemelt bér. Ezzel a problémával a MOK a kórházi főigazgatósághoz fordult.

A tisztázatlan feltételek miatt Szegeden közel 300 orvos nem akarja aláírni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttérésről szóló szerződéseket – értesült a Telex.