„Támogassa
A lényeg

Júliustól több városban is emelkednek a parkolási díjak és szabályok, Győrben lesz olyan zóna, ahol háromszoros árat kell majd fizetni egy óráért

28/06/2022 14:45

| Szerző: Klubrádió

Július elsejétől több nagyvárosban emelik a parkolási díjakat – derül ki a Telex által készített körképből. Győrben lehet a legnagyobb az emelés, de Hódmezővásárhelyen, Szegeden és Miskolcon is lesz tarifaemelés. Pécsen a díjak nem, de a parkolási szabályok változnak. Budapesten viszont az áremelkedés mellett, alapjaiban megváltozhatnak a parkolási szabályok. 

Budapest nemcsak egységesítené, hanem nagyot is drágítana a parkoláson: a belvárosban 15–90, a külsőbb városrészekben 15–100 százalékkal emelkedhet a parkolás díja, ráadásul sok helyen késő estig kitolják a fizetős időszak végét.

A jelenlegi számtalan szektor helyett az előterjesztés összesen négy zónát javasol, amelyet szerdán tárgyalnak a fővárosi képviselők. A négy zónához négy tarifa tartozik: a belvárostól kifelé haladva 600, 450, 300 és 200 forint óránként

Parkolás Budapesten Fotó: Illyés Tibor / MTI
 


Győrben
a közgyűlés elég nagy valószínűséggel kedden a legdrágább zónában 30 százalékkal (a jelenlegi 400-ról 520 forintra), a két másikban két-háromszorosára emeli a parkolási díjakat (200 forint helyett 440, illetve 100 forint helyett 320 forint lesz az óránkénti parkolás). Emellett az éves lakossági bérletek ára az eddigi 3900 forint helyett ezután 12 000 forintba kerülnek (ennek még örülhetnek is a helyiek, mert a polgármester eredetileg 25 000 forintot szeretett volna).

A városban ugyan már tizenegy éve nem emelték a parkolási tarifát, és éves szinten ez 134 millió pluszbevételt hozhat, de hivatalosan a belvárosi tarthatatlan parkolási helyzet megoldásával indokolják a lépést.

Szegeden átlagosan 10-11 százalékos emelkedés várható. A sárga (belső) zónában 220-ról 245 forintra, a zöld zónában 480-ról 535 forintra nő az egy óráért fizetendő összeg, a sárga zónás napijegy árát pedig 1320-ról 1465 forintra emelik fel. A havi, féléves, éves bérletekért is nagyjából 10 százalékkal többet kell fizetni, de vannak különféle kedvezmények is például a szülőknek vagy az orvosoknak.

A város vezetői a Telexnek elmondták, hogy az áremelést már év elején meg szerették volna lépni, de az egészségügyi veszélyhelyzet moratóriuma miatt csak most lesz rá módjuk, sőt jövőre további tarifanövekedésre lehet számítani, és egy újabb (kék) parkolási zónát is létre fognak hozni, ami azt jelenti, hogy a város eddigi fizető parkolási területe mintegy a másfélszeresére nő majd, ha a képviselők elfogadják ezt a tervet.

Hódmezővásárhelyen szintén felemelik a parkolási díjakat július 1-jétől, ha a június 28-ai közgyűlésen ezt megszavazzák a képviselők. A tervek szerint a fizetendő parkolási díj 200-ról 250 forintra emelkedhet óránként, és megszűnhet a zöld rendszámos autók díjmentessége is.

Az alpolgármester elmondta, hogy ugyan az infláció emelkedése miatt nőnek a tarifák, de Hódmezővásárhely 17 milliárdos költségvetésében nem jelent nagy tételt a parkolási díjból befolyó 10 millió forint.

Miskolcon a  közgyűlés már a múlt héten megszavazta a változtatásokat. Eddig három parkolózóna volt, óránként 150, 220 és 400 forintos díjakkal, de a 150 forintos, eddigi kék zónát megszüntették, azokon a helyeken az eddigi 220 forintos sárga zónához hasonlóan 260 forint lesz az óránkénti tarifa, ez 73 és 18 százalékos díjemelést jelent. A legdrágább, zöld zónában 400 forint helyett 440 forint lesz az óránkénti parkolási díj, ami 10 százalékos emelést jelent. Viszont egyes korábbi sárga zónás helyeket is átsoroltak zöldbe, vagyis lesznek olyan utcák, ahol az eddigi 220 forintos óradíj kétszeresét kell parkolásért fizetni.

Pécsen ugyan nem emelkednek a fizetős parkolás díjai (az I-es zónákban óránként 400, a II-es zónákban óránként 200 forintot kell fizetni a parkolásért), viszont sok változást a közgyűlés már tavaly novemberben – a veszélyhelyzet miatt feltételes hatálybalépéssel – új parkolási rendelet alkotott, ami július 1-jén lép érvénybe. A legnagyobb újítás a korlátozott várakozási övezetek bevezetése, ezeket a fizetős parkolózónák és a védett övezetek külső határainál alakítják ki. Emellett Pécsen egységesítik a kedvezményi, jogosultsági rendszert, családi kedvezményt vezetnek be, az ételfutárok is könnyebben parkolhatnak majd legálisan. Az országban elsőként Pécsen vették ki az ingyenparkolás hatálya alól a hibrid autókat, azaz csak a teljesen elektromos autók parkolása lesz ingyen a fizetős övezetekben. Egy másik újítás bevezetése már folyamatban van: okosparkolási rendszer segíti az autósokat a belvárosi parkolóhelyek felderítésében. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően érzékelőket telepítettek a belvárosi parkolók nagy része alá, az így kapott információkat pedig egy alkalmazáson (Parker) keresztül lehet elérni. Egyelőre, ugyanis ősztől már digitális kijelzők is mutatják majd a belvárosi parkolóhelyek foglaltságát. 

Debrecen tervezi a parkolási rendszer átalakítását, de 2022-ben díjemelést nem tervez.