„1%
A lényeg

Egységesítené a főváros a parkolási rendszert ősztől

23/06/2022 17:29

| Szerző: Klubrádió

Egységesítené a budapesti városvezetés a fővárosi parkolási rendszert – mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyről a hvg.hu számolt be. Ha elfogadják a képviselő, szeptembertől négy zóna lesz, a legdrágábban 600 forint lesz az óradíj.

Az új rendszer – ha az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén elfogadják a képviselők – szeptember első hetében lép életbe.

Kiss Ambrus azt mondta, hogy az új parkolási rendszerben négy zónára fogják felosztani a fővárost, egyelőre azt azonban nem tudta megmondani, hogy a körzetek határai pontosan hol fognak húzódni – számol be a hvg.hu. Az azonban biztos, írják, hogy a négy körzetben négy eltérő tarifával számolnak majd:

az elsőben 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni,

a másodikban 450 forintot kell óránként kifizetni reggel nyolc és este nyolc óra között,

a harmadikban 300 forint az óránkénti díj reggel nyolc és délután hat óra között,

a negyedikben pedig 200 forint lesz az óradíj, reggel nyolc és déli 12 óra között.

A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak, azonban az új rendszer célja, hogy átlátható és világos legyen – jelentette ki Kiss Ambrus. Az általános főpolgármester-helyettes hozzátette: 2020 óta folyamatosan egyeztetnek a kerületekkel az új parkolási rendszer bevezetéséről, ám a koronavírus miatt megakadt a munka. A járvány végeztével viszont minden akadály elhárult az új parkolási rendszer elől.

Kiss Ambrus a csütörtöki háttérbeszélgetésen arról is beszélt, hogy átalakul a fővárosi tömegközlekedés pótdíjazási rendszere.