„1%
A lényeg

Négyfajta parkolási zónát vezetnek be Budapesten

24/06/2022 16:10

| Szerző: Klubrádió

Budapesten jelenleg huszonhét fajta parkolási zóna van, ezekből mindössze négy maradhat. A parkolási rendszer átláthatóbbá tételét és a parkolóhelyek hatékonyabb kihasználását várja a fővárosi vezetés.

Jövő szerdán szavazhatja meg a fővárosi közgyűlés a parkolási rendszer átalakítását. Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztése a jelenlegi 27 parkolási zónát négyre csökkentené, négy különböző díjszabással:

  • az A zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni,
  • a B zónában 450 forintot kell óránként kifizetni reggel nyolc és este nyolc óra között,
  • a C zónában 300 forint az óránkénti díj reggel nyolc és délután hat óra között,
  • a D zónában pedig 200 forint lesz az óradíj, reggel nyolc és déli 12 óra között.

Az új rendszer – ha a képviselők megszavazzák az erről szóló előterjesztést – szeptember ötödikétől léphet életbe. (Ezt megelőzően a parkolási díjak utoljára 2013. január 1-jén emelkedtek) – idézi fel a hvg.hu. Ha elfogadják az előterjesztést, akkor a parkolási rendszer üzemeltetése továbbra sem kerül fővárosi hatáskörbe, minden marad a kerületeknél, ugyanúgy ők fogják üzemeltetni a rendszert, mint eddig, csupán új, egységes zónák és ehhez illeszkedő díjszabás alapján.

Nem lesz időtartam-korlátozás a D zónában, viszont az A, B és a C zónában maximum három órát lehet egyhuzamban parkolni. A háromórás határ az új rendszerhez igazodó díjakkal a közterületi parkolóhelyeken álló autók gyorsabb cserélődését segítheti elő. Ez azért fontos, mert folyamatosan sok panasz érkezik a parkolóhelyek telítettségére. Az időtartam-korlátozás célja az is, hogy vonzóbbak legyenek a mélygarázsok, ahol – az utcákkal szemben – bőven van parkolóhely – nyilatkozta Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a hvg.hu-nak.

A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak, azonban az új rendszer célja, hogy átlátható és világos legyen – jelentette ki Kiss Ambrus. Az általános főpolgármester-helyettes hozzátette: 2020 óta folyamatosan egyeztetnek a kerületekkel az új parkolási rendszer bevezetéséről, ám a koronavírus miatt megakadt a munka. A járvány végeztével viszont minden akadály elhárult az új parkolási rendszer elől.

Az új parkolási rendszerrel együtt a főváros új tájékoztatási rendszert is bevezet: egységesített táblán tájékoztatják az autósokat szeptembertől arról, hogy éppen melyik zónában járnak, illetve hogy az adott zónában pontosan milyen szabályokhoz kell igazodniuk – tette hozzá cikkében a hvg.hu.

A Budapest.hu oldalán lehet megtekinteni a parkolási zónákat térképet. Kiss Ambrus szerint szeptembertől nagyjából tíz százalékkal terjesztik ki a parkolási díjas zónát a fővárosban. A térképen új fizetős zóna is látható: Kőbányán több ponton is lehetősége lesz a kerületnek fizetős parkolást bevezetni, ezek között van 300 és 200 forintos terület is.