„Köszönjük,
A lényeg

Jön a kínai gigagyár, az állam máris elkezdte áron alul kisajátítani a földeket Szegeden

25/10/2023 08:25

| Szerző: Klubrádió

Már megindultak a kisajátítási eljárások Szegeden, ahol a kínai járműgyártó BYD létesíthet hamarosan új üzemet – írja a G7 helyi földtulajdonosokra és földhasználókra hivatkozva.

A lap forrásai egy budapesti ügyvédi irodától kaptak tájékoztatást, mely szerint már az előzetes értékbecslés is megtörtént, az ez alapján tett ajánlattal azonban sokan elégedetlenek. A lap úgy tudja, a szántókért hektáronként 2-3 millió forintos árat kínáltak, ami a jó minőségű földekért 

kifejezetten csekély összeg,

Orbán Viktor Kínában
 
Orbán megtekint egy autót a sencseni BYD gyárban egy kínai elvtárs társaságában 2023. október 19-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Pláne, hogy bő tíz éve, az M43-as autópálya építése idején még 4-5 millió forint volt a kisajátítási ár. A födtulajdonosok egy része perközösséget alapítana, ha nem sikerül feljebb srófolniuk az összeget.

Az Orbán-kormány nyáron 21 milliárd forintot biztosított egy szegedi ipari park kialakítására. A helyszín a várostól északra, a Béketelep nevű rész közelében, közvetlenül az M43-as autópálya mellett lesz, egy 200 hektáros területen.