„Támogassa
A lényeg

Önkormányzati földet játszottak át egy somogyi polgármester gyerekeinek

10/07/2023 13:13

| Szerző: Klubrádió

Negyedáron szerezték be a 4,5 hektáros területet. Az értékbecslés pedig szabálytalan volt. A Siófoki Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emelt vádat

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emelt vádat a Siófoki Járási Ügyészség négy személy ellen, akik közreműködtek abban, hogy áron alul adjanak el önkormányzati területet a polgármester közeli hozzátartozóinak – írja a hvg.hu.

A vádirat szerint a község polgármestere először 2005-ben próbálta meg jóval a piaci értéke alatt megszerezni a 4,5 hektáros, jórészt erdős önkormányzati földet, azonban akkor ez nem sikerült.

2020-ban azonban a település önkormányzata nehéz helyzetbe került, így a képviselő-testület elhatározta, hogy az önkormányzati ingatlanvagyon egy részét eladják és így fognak bevételhez jutni. Így került elő ismét az a terület, amire a polgármester már korábban is szemet vetett. A terület valójában viszont húszmilliót ér, az alpolgármester viszont – a polgármester tudtával – egy olyan értékbecslést szerzett be, miszerint a forgalmi értéke csupán 5,9 millió. A becsléssel viszont volt egy komoly probléma: az értékbecslőnek a faállomány értékének meghatározására nem volt joga.

A képviselő-testület viszont ennek ellenére megszavazta, hogy a polgármester gyerekeinek fogják eladni a földeket.

A szerződést 2020-ban az alpolgármester írta alá, ezzel pedig 14 milliós kárt okoztak a településnek. A Somogy Vármegyei Főügyészség korábban már polgári peres eljárást indított az ügyben, a Kaposvári Törvényszék pedig elsőfokú, nem jogerős ítéletében elrendelte a vevők tulajdonjogának törlését és visszaadta a területet az önkormányzatnak.