„Klubrádió

Johnson aggályait fejezte ki Orbánnak az emberi jogok magyarországi helyzete miatt

28/05/2021 23:18

| Szerző: Klubrádió

„Boris Johnson a találkozón komoly aggályait fejezte ki az emberi jogok magyarországi helyzete miatt” – nyilatkozta a pénteki Johnson-Orbán találkozó után a brit kormányfő szóvivője a Reutersnek. Erről a Telex számolt be, arról pedig a 24.hu, hogy a brit miniszterelnök arra kérte Orbánt, népszerűsítse a demokráciát Kínában, Oroszországban és Belaruszban. Orbán a találkozó után a BBC-nek azt mondta: Magyarország nyugati demokrácia, ahol szólásszabadság van. Kijelentette: valóban bevándorlásellenes, de az antiszemitizmus vádját nevetségesnek tartja.

Orbán Viktor a Downing Street 10-ben, a brit miniszterelnöki rezidencián tárgyalt pénteken Boris Johnson kormányfővel. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a brit baloldaltól komoly kritikákat kapott Johnson, mert meghívta Orbánt, akinek az antiszemitizmust és a muszlimellenességet egyaránt felrótták. Egyébként a brit kormány is elítélte Orbán két korábbi, muszlim- és bevándorlóellenes nyilatkozatát.

„Boris Johnson a találkozón komoly aggályait fejezte ki az emberi jogok magyarországi helyzete miatt, különös tekintettel a nemi egyenlőségre, az LMBTQ-közösség jogaira és a sajtószabadságra” – nyilatkozta a brit miniszterelnök szóvivője a Reutersnek.

A tárgyaláson számos külpolitikai témára kitért a két vezető. Johnson arra kérte Orbánt, hogy a magyar kormány népszerűsítse a demokrácia eszméjét Kínával, Oroszországgal és Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolataiban.

„Magyarország és Nagy-Britannia kapcsolatai abban az időben fejlődtek ki, amikor mindkét ország az Európai Unió tagja volt, ez az időszak azonban elmúlt, a brexit lezajlott, és a feladat most a brexit utáni időszak együttműködési formáinak kialakítása”, mondta pénteken Londonban Orbán Viktor, miután kétoldalú megbeszélést folytatott Boris Johnson brit kormányfővel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, írja az MTI.

Orbán az MTI mellett a brit média kérdéseire is válaszolt. A BBC-nek elmondta, hogy a találkozón Johnson arról érdeklődött, hogy hogyan mennek a dolgok Magyarországon, amire ő azt felelte neki, hogy „nyugati demokrácia vagyunk, tehát ugyanaz a rendszer, mint az Egyesült Királyságban”, valamint kijelentette, hogy Magyarországon sajtószabadság van. Amikor ezzel a BBC riportere megpróbált vitába szállni, a magyar miniszterelnök elnevette magát.

Később felvetette, hogy az, aki aggódik a magyar demokrácia és a sajtószabadság helyzete miatt, jöjjön el Magyarországra, menjen oda egy újságárushoz, és legalább egy tucat kormánykritikus lapot fog tudni venni.

Arra, hogy brit ellenzéki politikusok antiszemitizmussal, iszlamofóbiával és bevándorlásellenességgel vádolták meg, úgy reagált, hogy valóban bevándorlásellenes, azonban az antiszemitizmus vádja „egyszerűen nevetséges”. Arra a kérdésre, hogy a Soros György elleni támadásoknak nem volt-e antiszemita felhangja, azt válaszolta, hogy „Soros György egy tehetséges magyar üzletember”, akire riválisaként tekint, de nem az etnikai identitása miatt nem kedveli őt.

(forrás: Telex, 24.hu; címlapi kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely)